Hlavní obsah

Čeští investoři chtějí po zkrachovalém fondu Arca pohledávky za 12 miliard

ilustrační foto.

Reklama

V české větvi insolvenčního řízení s Arca Investments se točí 12 miliard korun, vyplynulo z dat jejich věřitelů.

Článek

Do insolvenčního řízení s Arca Investments jsou v Česku přihlášeny pohledávky za zhruba 12 miliard korun. Vyplývá to z dat věřitelů. Dvouměsíční lhůta na přihlašování pohledávek do insolvenčního řízení skončila minulý týden.

Fond IFIS má podle jejich vyjádření pod kontrolou pohledávky za zhruba tři miliardy korun. Spolek AVEA – Aktivní věřitelé Arca podle předsedkyně spolku Martiny Šafářové přihlásil pohledávky za více než 3,7 miliardy korun. Přibližně 1,5 miliardy požaduje Traficon Advisors a zhruba miliardu korun advokátní kancelář Pavla Kormana.

Řídící partner Traficon Advisors Jan Stávek sdělil, že do české větve řízení přihlásila firma pouze část svých klientů na jejich žádost. Celkově firma zastupuje pohledávky za více než dvě miliardy korun. „Klíčové bude přihlášení do hlavního řízení, které proběhne na Slovensku, tam Traficon přihlásí všechny své klienty,“ uvedl. Dodal, že v ČR má skupina Arca pouze 15 až 20 procent majetku a jeho řešení nebude možné bez koordinace s hlavním řízením u slovenského soudu. „Zahájení řízení na Slovensku očekáváme během několika týdnů,“ dodal Stávek.

Okresní soud v Bratislavě zahájil počátkem června s Arca Investments konkurzní řízení. Na Slovensku tak začalo hlavní insolvenční řízení s touto skupinou, zatímco v ČR už bylo místní řízení zahájeno. Paralelně v Česku běží na základě návrhu Arca Investments insolvenční řízení, v němž se společnost domáhá řešení své situace formou reorganizace.

Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení s Arca Investments v polovině května. Soud podle věřitelů rozhodl, že hlavní řízení se povede na Slovensku, což podle nich není pro české věřitele výhodné. Soud vyzval všechny věřitele, aby do dvou měsíců přihlásili své pohledávky. Na 25. srpna stanovil schůzi věřitelů a přezkumné jednání pohledávek. Stejně tak se bude volit věřitelský výbor, důležitý orgán pro další směřování procesu.

Arca Investments nyní připravuje reorganizační plán ve spolupráci s poradci Tarpan Partners a advokátní kanceláří Badokh. Závazky skupiny činí 18,6 miliardy Kč. Z toho představují závazky ze směnek přes 15,5 miliardy Kč, věřitelé ze směnek v ČR 13 miliard Kč. Věřitelů je 1889, z toho v ČR přes 80 procent. Zajištěným věřitelem je jen J&T Banka.

Reklama

Související témata:

Doporučované