Hlavní obsah

Do roku 2040 nebudeme kouřit, oznámilo Finsko ambiciózní plán

Zákaz kouření ve FinskuVideo: Anita Baselová

 

Reklama

Nejen cigarety, ale i šňupací tabák nebo elektronické cigarety chce severská země postupně zakázat.

Článek

Finská vláda si stanovila ambiciózní cíl. Do roku 2040 chce snížit počet uživatelů tabáku pod 2 % a přilepšit tak zdraví svých obyvatel, ale i peněženkám.

Ke splnění tohoto nastaveného cíle začala finská vláda už loni v srpnu zavádět postupná opatření, mezi něž například patří zákaz kouření na soukromých balkónech, pokud to vadí sousedům. V rámci dalšího opatření se ve Finsku nesmí prodávat cigarety s jakoukoliv příchutí, což se týká také e-cigaret.

Zájem Finska omezit kouření se ale netýká jen cigaret, nýbrž všech tabákových výrobků, tedy doutníků, šňupacího tabáku, dýmek a dokonce i elektronických cigaret. V roce 2040 by tak mělo všechny zmíněné tabákové výrobky používat méně než dvě procenta Finů.

Kouření řečí čísel

Podle světového trendu dochází také ve Finsku k postupnému snižování počtu aktivních kuřáků. Poklesu uživatelů tabákových výrobků napomohl v minulých letech například zákaz reklam nebo utváření nekuřáckých veřejných prostor.

Na přelomu tisíciletí kouřilo podle statistik 24 % Finů, v roce 2009 jich bylo 18 %, v roce 2014 pak ve Finsku kouřilo pouze 17 % mužů a 14 % žen.

Sousední Švédsko dosahovalo v posledních letech poměrně dramatického poklesu počtu kuřáků, a to až na 12,7 % mužů a 15,2 % žen v roce 2013. Částečně však tím, že jako jediné v Evropské unii dovolilo užívání orálního tabáku, takzvaného snusu. Ten se na rozdíl od běžného žvýkacího tabáku v ústech pouze rozpouští bez potřeby rozžvýkání.

Video: Omezení kouření plánuje od května i Česko, podívejte se jak.

Kde si kuřáci od května 2017 ještě zapálí a kde už ne?Video: Pavel Cyprich

„Chceme se zbavit všech tabákových produktů”

Podle Kaariho Paasa z finského ministerstva zdravotnictví je tamější přístup ke kouření a užívání tabákových výrobků naprosto revoluční. Odborníci se shodují, že finská vláda je značně inovativní a kreativní, aby své občany zbavila jejich zlozvyku.

Namísto cílení na jednotlivé oblasti, jako například na kouření v restauracích, se Finsko zaměřuje na problém plošně a má ohledně něj jasný plán.

„Chceme vyřadit všechny tabákové výrobky, protože pouhé omezení kouření by mohlo vést k jiným závislostem,” řekl Paaso pro CNN.

Postupné zdražování je nejúčinnější, tvrdí Američané

„Důkazy svědčí o tom, že zvyšování cen je nejúčinnějším způsobem, jak snížit poptávku,” říká Vaughan Rees, ředitel amerického Centra pro globální kontrolu tabáku.

I přesto, že dodatečná změna poptávaného množství bude při každém dalším zdražení pouze malá, a to z důvodu neelastické poptávky po tabákových výrobcích, na základě postupného zvyšování cen by mělo dle Reese poptávané množství postupně klesat.

„Ve státech, kde jsou nejvyšší daňové sazby, vidíme nejnižší procento uživatelů tabákových výrobků,” dodal Rees.

Finsko svým plánem netlačí ale jen na peněženky spotřebitelů, nýbrž i na prodejce. Roční poplatek za prodej cigaret a tabákových výrobků veřejnosti může být až 500 dolarů za pokladnu. Větším trafikám a obchodům se tak prodej tabákových výrobků může výrazně prodražit.

Video: Protikuřácký zákon v ČR. Podívejte se na speciál Seznamu Zprávy.

Zeman protikuřácký zákon přirovnal k totalitě.Video: Redakce Seznam

Reklama

Související témata:

Doporučované