Hlavní obsah

Do roku 2050 může být v oceánech více plastů než ryb

Státy se zavázaly do roku 2025 snížit celkovou produkci znečištěníVideo: Reuters

 

Reklama

Do oceánu se každoročně dostane až 8 milionů tun plastových produktů. Vlády by se podle ochránců přírody měly zaměřit na jejich složení.

Článek

Dvě stovky států podepsaly dohodu o snížení produkce plastu, stalo se tak na summitu OSN v hlavním městě Keni Nairobi. Signatářské země se právně zavázaly úmluvu dodržovat. Stále ale není zcela jisté, jak se budou požadavky nové rezoluce po státech vynucovat. Jednotlivé země například budou muset monitorovat a do roku 2025 snížit množství plastu, který se dostává do moře.

Do oceánu se každoročně dostane až 8 milionů tun plastových produktů. Ty ničí mořský život a narušují potravinový řetězec mořských živočichů. Ryby totiž drobné kusy plastu často stráví.

Problém s plastem se pak odráží nejen na životním prostředí, ale i na zdravotním stavu lidí. Ti totiž mořské ryby plné plastu konzumují.

„Musíme se hned začít zabývat tou obrovskou horou plastu, která putuje do moře. Největší zátěží pro oceán jsme my lidé a na tom musíme pracovat,” uvedl šéf programu OSN pro životní prostředí Sam Barratt.

Ochránci životního prostředí upozorňují na množství plastových obalů nejrůznějších produktů. Potravinové a nápojové giganty jako Danone nebo Nestlé už přislíbily změnu. Do roku 2020 chtějí používat rozložitelné a přírodu nezatěžující láhve.

Největším proucentem plastu je Čína. Podle zástupců OSN se ale vyhýbá mezinárodním dohodám mezi státy, které by množství znečištění v Číně snížily.

Reklama

Doporučované