Hlavní obsah

Do role obětí se Rakušané postavili po válce neprávem. Peter Simonischek o filmu Tlumočník

Peter Simonischek vysvětluje, proč vzal roli ve filmu Tlumočník.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Oceňovaný rakouský herec ve filmu Tlumočník pátrá po zločinech otce. Jaké to je, vyrovnávat se na plátně s minulostí svého národa?

Článek

Jako otec, který v převleku za výstředního Toniho Erdmanna hledá cestu k vlastní dceři, okouzlil loni publikum a stal se nejlepším evropským hercem. Teď se Peter Simonischek do role stárnoucího poutníka vrátil po boku Jiřího Menzela ve filmu Tlumočník. „Byl to malý zázrak,“ líčí herecké setkání Simonischek a dodává: „Najít přítele ve vysokém věku je totiž mnohem obtížnější.“

Na cestě za nacistickou minulostí hledá Simonischekova postava nový vztah ke svému otci. „Právě tím mě scénář zaujal,“ popisuje. „Jde o postavu v mém věku, která považovala vztah k otci za uzavřený. Pak se ale rozhodne, že chce znát pravdu,“ říká herec. K pozici rakouského národa po 2. světové válce je Simonischek kritický. Rakušané se podle něj rádi postavili do pozice obětí, přestože realita byla jinde. „A dnes čelíme dalšímu nebezpečí, že si lidé vytvoří svoji alternativní pravdu,“ dodává. Na celý rozhovor se podívejte ve videu.

Pořad Kultura uvidíte v celoplošné Televizi Seznam vždy v neděli od 20:00. Jak naladit televizi, se dozvíte ZDE.

Reklama

Doporučované