Hlavní obsah

„Do Salisbury jsme jeli na výlet.“ Svět se baví výmluvami Rusů, které Británie označila za vrahy

Foto: Reuters

Z Moskvy si měli oba Rusové zaskočit 3000 km do Salisbury, aby si prohlédli místní katedrálu.

Reklama

V ruské televizi RT vystoupili dva muži, kteří se představili jako Alexandr Petrov a Ruslan Boširov. Popřeli ale, že by jako agenti ruské tajné služby GRU zaútočili v Salisbury Novičokem na Sergeje Skripala. Do anglického městečka se prý vydali za historickými památkami.

Článek

Když Velká Británie oznámila, že zná jména ruských agentů, kteří Novičokem otrávili Sergeje Skripala, zareagovala ruská strana poněkud zmatečně. Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Sergej Kosačov nejdříve jejich fotografie označil za podvrhy a současně prohlásil, že se nejedná o ruské občany. Také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová zpochybnila autenticitu fotografií a ministerstvo pro jistotu uvedlo, že o žádném Ruslanu Boširovi a Alexanderu Petrovovi nic neví.

Netrvalo to ani týden a ruský prezident Vladimir Putin opět ukázal, že nebyl agentem KGB pro nic za nic. Na tiskové konferenci ve Vladivostoku oznámil, že identitu obou mužů zná. Dokonce vyjádřil zbožné přání, aby předstoupili před média.

Televize Russia Today, na Západě považovaná za hlásnou troubu Kremlu, potom skutečně odvysílala rozhovor se dvěma muži, kteří se velmi podobají oběma ruským agentům. Jejich vysvětlení celé události nyní baví celý svět.

„Jestli se mě nepřestanete ptát, kdy už tam budeme, otočíme to a katedrálu v Salisbury neuvidíte. Rozumíte?“

V rozhovoru s moderátorkou RT muži řekli, že na 3000 kilometrů dlouhou cestu z Moskvy vyrazili kvůli světoznámé katedrále v Salisbury. Co na tom, že není tak úplně světoznámá.

Moderátorka i oba muži měli zřejmě co dělat, aby udrželi smích. V Anglii muži pobyli pouhé dva dny, přesto se rozhodli je oba strávit právě v městečku, kde se zrovna tou dobou náhodou pohyboval bývalý ruský agent Skripal. A důvod? Sněhová kalamita způsobila kolaps dopravy a zabránila oběma Rusům, aby si v klidu prohlédli všechny památky. Po jednodenním výletu z Londýna tak následovala další návštěva Salisbury, aby mohli „tu věc dokončit“. Na dotaz moderátorky odpověděli, že „tou věcí“ byla samozřejmě návštěva katedrály.

„Můžete pomoci mým dvěma kamarádům? Chystají se do Spojeného království na dva dny. Jaká místa je nejlepší za tak krátkou dobu navštívil? Londýn a Edinburgh, Oxford a Cambridge, Manchester a Liverpool nebo Salisbury a Salisbury?“

Sněhová kalamita ve Spojeném království tou dobou skutečně vrcholila. O pouhé dva dny dříve prý dokonce sněžilo, v den útoku na Skripala a jeho dceru se navíc Rusové museli vyrovnat s nepříjemnými devíti stupni nad nulou.

Boširov: „Kvůli tomu sněhu jsme se nemohli nikam dostat. Brodili jsme se v něm po kolena.“

Řeč při rozhovoru přišla i na Novičok

Při rozhovoru muži mluvili i o Novičoku. Jak by prý mohli Novičok převážet v lahvičce od dámské voňavky? Jenom si to představte, dva muži cestují s voňavkou. To by jim asi v Británii neprošlo.

V rozhovoru bohužel nezbyl prostor pro některá méně ožehavá témata, než je muž cestující s dámskou voňavkou. Například proč měli oba „turisté“ dvě zpáteční letenky na 4. i 5. března. Nebo odkud se vlastně znají. Nebo proč se čísla jejich pasů liší o jedinou číslici. Nebo proč mají britská víza z Petrohradu, ale do Londýna letěli z Moskvy.

Reklama

Související témata:

Doporučované