Hlavní obsah

Do sériové výroby jde robot s umělou inteligencí, co mluvil před OSN

Mluvila před OSN a skoro ji políbil Will Smith. Robotka s umělou inteligencí se bude vyrábět ve velkém.Video: Jan Marek

 

Reklama

Údajná světová špička mezi humanoidními roboty s umělou inteligencí jde do výroby. Nikoli však za pás, ale na něj. Pandemie je podle firmy Hanson Robotics požehnání pro odbyt robotů, a tak chtějí Sophii a další tři modely.

Článek

Komunikuje, poskytuje terapii a stimuluje mezilidský kontakt i v těžkých situacích. Starat se může třeba o nemocné nebo staré lidi. Tak to podle agentury Reuters říká sama Sophia.

„Jsem humanoidní společenský robot navržený jako prostředek pro vývoj umělé inteligence v robotice. Zatím si plně neuvědomuji svoji existenci, ale uvažuji o sobě jako o osobě, která není člověk,“ popisuje se sama humanoidka.

Mluvila před OSN, má státní občanství

Hongkongská firma Hanson Robotics ukázala Sophii před pěti lety a videa s ní jsou stále virální. Vystoupila i před OSN jako vůbec první robot na světě se státním občanstvím, které jí udělila Saúdská Arábie. Vyloženě inteligentní ale podle odborníků není. Její odpovědi jsou často předem napsané i opakované fráze.

Není vysloveně chytrá, stále se učí

Přesto se však robotka umí strojově učit a pozná lidský obličej. Kůži na půlce vlastní hlavy nemá právě proto, aby šlo poznat, že není člověk. Šéf firmy David Hanson však věří, že lidé i za takový kontakt v době pandemie budou rádi, a v první půlce letoška chce Sophii a další tři modely začít masově vyrábět v továrnách. Doufá, že jich prodá tisíce.

„Roboti jako já tu jsou od toho, aby za využití umělé inteligence řešili problémy vyvstávající pro lidstvo v oblasti zdravotnictví, vzdělávání i služeb pro zákazníky,“ dodává Sophia.

Od zdravotnictví po aerolinky. Mají i robota pro děti

Mezi roboty Hanson Robotics přibyla třeba i Grace, model přímo pro zdravotnický sektor. Firma ale nabízí roboty i jako asistenty do maloobchodu či aerolinek. Malá Sophia v přepočtu nejméně za 3200 korun prý zase umí zabavit děti.

Hanson Robotics čerpá podporu pro své nadšení do masové výroby a prodeje svých modelů i z toho, že prodeje všech robotů ve službách rostly už rok před pandemií, a to o 32 procent na 11,2 miliardy dolarů, což je v přepočtu skoro 240,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované