Hlavní obsah

Do Sněmovny neprošel, ale získá přes 30 milionů. „Nekončím,“ říká Šlachta

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Před osmi měsíci bývalý šéf protimafiánské policie založil politický projekt Přísaha. Chce kandidovat i v dalších volbách.

Reklama

Hnutí Přísaha získalo 4,7 procenta hlasů a těsně se nedostalo do Poslanecké sněmovny. Lídr Robert Šlachta v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že jeho projekt možná ubral ANO a ČSSD klíčové hlasy.

Článek

Robert Šlachta dorazil do volebního štábu svého hnutí Přísaha v pivovarské hospodě Na verandách až v podvečerních hodinách. V tu chvíli už bylo jasné, že se jeho partaj do Sněmovny těsně neprobojovala.

„To je v p…,“ ulevil si lídr hnutí Přísaha Robert Šlachta, když viděl výsledek 4,7 procent. Zlomený ale nebyl, stejně jako členové a sympatizanti hnutí přítomní v sále. Při příchodu ho vítal navzdory „nepostupu“ bouřlivý potlesk.

Hnutí, které vzniklo teprve v lednu, získalo téměř 250 tisíc hlasů a zajistilo si tak příjem bezmála 25 milionů korun za hlasy a k tomu v příštích čtyřech letech přes devět milionů ročně na chod hnutí.

Na Smíchově panovala po celou dobu napjatá atmosféra, Přísaha se v předvolebních průzkumech pohybovala těsně kolem pětiprocentní hranice a stejně tak tomu bylo během sobotního sčítání hlasů.

Výsledky sledoval také 1. místopředseda hnutí Tomáš Sochr. Novinářům líčil, jak ho ve finále kampaně postihl úraz, když spadl přímo na hlavu a přivodil si otřes mozku.

„Aspoň že už nemám monokly, málem jsem se zabil. To, že jsme se nedostali do Sněmovny, beru sportovně. Získáme od státu finance, díky kterým můžeme pokračovat a za rok znovu kandidovat,“ popsal Sochr.

Za rok hodlá Přísaha kandidovat v komunálních volbách. Díky finanční injekci od státu, kterou za volby nyní i v dalších letech dostane, splatí Šlachta a jeho lidé peníze, které si na kampaň půjčili.

Obavu měl Šlachta hlavně z toho, aby hnutí nezískalo méně než tři procenta, protože v té chvíli by nemělo nárok na pravidelný státní příspěvek ve výši šesti milionů korun ročně. Kromě toho dostane 200 tisíc za každých 0,1 procenta získaných hlasů, tedy celkem zhruba 9,4 milionů ročně.

Porazili jsme levici

„Když to vezmu celkově, je to vlastně vítězství, protože jsme porazili zavedené tradiční strany ČSSD a KSČM. Bylo by to o třešničku lepší, kdybychom se do Sněmovny dostali, nevěším ale hlavu. Naopak, je to motivace do další politické práce na našem hnutí,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Odejít zpět do bezpečnostní branže, ať už státní, nebo soukromé, se nechystá. „Musím si teď odpočinout, jeli jsme na doraz. Vůbec nekončíme, posílíme díky penězům od státu naše krajské organizace a zázemí hnutí. Neudělám to, co Okamura, že bych vybral z kasy peníze,“ slibuje Šlachta.

Šlachta je přesvědčený, že v posledním měsíci Přísaha ztratila své letní sympatizanty, kteří se vrátili k podpoře ANO. Je však rád, že sněmovní většinu dají dohromady opoziční koalice Spolu a PirStan.

„Změnu vítáme. Oslabil nejen Babiš, ale i SPD, společnost bude dále rozdělená. Bylo to ale referendum o ANO a Babišovi, který to nebude mít s kým složit. Doufám, že prezident bude konstruktivní a bude respektovat výsledek voleb,“ uvedl Šlachta v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Je si vědom, že právě jeho voliči s velkou pravděpodobností v minulosti volili hnutí ANO, které těsně skončilo druhé, i ČSSD, které se nedostalo ani do Sněmovny.

„Uvidíme to po analýze politologů. Nejen ANO, ale možná i ČSSD jsme připravili o klíčové hlasy,“ dodal bývalý policista.

Reklama

Doporučované