Hlavní obsah

Do Sněmovny přišla dvojčata a trojčata. Stát na ně rodičům přidá

Stát zvyšuje rodičovský příspěvek.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci vedle navýšení příspěvku pro rodiny s vícerčaty schválili také rychlejší možnost čerpání rodičovského příspěvku.

Článek

Novela zákona o státní sociální podpoře z pera ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové ruší dosud zavedený systém, kdy si rodič mohl vybrat, zda chce rodičovský příspěvek v celkové výši 220 000 korun čerpat dva, tři, nebo čtyři roky.

Nově si bude moci rodič, který zůstane s dítětem doma, dobu čerpání zkrátit. A to až na šest měsíců.

Mění se i strop maximální výše rodičovského příspěvku, jež je určena pro nejlépe vydělávající rodiče. Ze dnešních 11 500 korun měsíčně se maximum posouvá na 32 640 korun, které bude moci po dobu půl roku pobírat jen rodič, jenž měsíčně vydělával nad 81 000 korun.

Přitom výše měsíčního rodičovského příspěvku nemůže být vyšší než 70 procent hrubého měsíčního výdělku rodiče starajícího se o dítě.

Například matka, která bude před rodičovskou dovolenou vydělávat 27 000 korun, bude moci celkovou sumu (220 000 korun) vyčerpat nejrychleji během 12 měsíců. Měsíčně by jí mohlo chodit na účet 21 000 korun.

Vyšší přídavky

V rámci novely zákona prošel i pozměňovací návrh předsedy poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka, který zvyšuje příspěvek na nezaopatřené dítě o 300 korun měsíčně.

Rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, tak budou moct na dítě do 6 let věku pobírat příspěvek ve výši 800 korun, do 15 let 910 korun a do 26 let 1000 korun. Pokud budou mít příjem pouze 2,7násobku životního minima.

Poslanci schválili i vyšší slevu na dani na první dítě. Ta nově vzroste o 150 korun, tedy na 15 204 korun ročně.

Více peněz pro dvojčata

Na návrh ministra Jana Chvojky z ČSSD, mimochodem otce dvojčat, se mění také rodičovský příspěvěk pro rodiny s vícerčaty.

Zatímco dnes mají matka, nebo otec dvojčat nárok na stejný rodičovský příspěvek, jako by se jim narodilo jediné dítě, nově se jim částka zvedne. Poslanci v novele schválili, aby rodičům vícerčat vzrostl příspěvek na 1,5násobek.

Převedeno do čísel: Dnes dostanou rodiče s jedním dítětem i rodiče dvojčat 220 000 korun, nově by měli rodiče vícerčat čerpat 330 000 korun.

Do jeslí bez limitu

Podle současných pravidel můžou rodiče umístit dítě do jeslí maximálně na 46 hodin měsíčně. Právě takový je hodinový limit, který když rodiče přesáhnou, přijdou o rodičovský příspěvek.

Novela zákona o státní sociální podpoře měla ambice tento limit zrušit a usnadnit tím návrat do práce rodičů do dvou let věku dítěte. Jenže tento návrh neprošel.

Novelu zákona ještě musí schválit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman. Pokud vše půjde hladce, mohla by se některá nová pravidla zavést už od 1. října 2017, ostatní pak od 1. ledna 2018.

Reklama

Doporučované