Hlavní obsah

Do Sojuzu krátce po startu udeřil blesk, let ale nenarušil

Záznam úderu blesku do ruského Sojuzu.Video: Roskosmos

 

Reklama

Z ruského kosmodromu Pleseck dnes úspěšně odstartovala raketa Sojuz s družicí ruského navigačního systému Glonass. Do raketového nosiče během letu udeřil blesk, žádné škody ale nenapáchal, ač v takovém případě hrozí ochromení senzorů a přístrojů. Video s úderem blesku zveřejnil na Twitteru mimo jiné i šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin.

Článek

„Blesk pro vás není překážkou,“ uvedl Rogozin v gratulačním tweetu adresovaném vedení mise. Elektrický výboj zasáhl raketu deset sekund po startu.

Krátce před zážehem motorů se v oblasti zhoršilo počasí a bouřku provázely i blesky. Letová kontrola nicméně let neodložila. Portál nasaspaceflight.com poznamenal, že ruské Sojuzy jsou schopné startovat téměř za každého počasí, ale dnešní podmínky byly mimořádně špatné.

Blesky jsou považovány za rizikový faktor startů, protože mohou nosiče či jejich náklad poškodit. Rakety jsou nicméně na blesky připraveny a není výjimečné, že raketa sama elektrostatický výboj při průchodu mračny vyvolá.

Poměrně známý je americký let Apolla 12 v listopadu 1969 za velmi špatného počasí, kdy do rakety Saturn V blesk udeřil 36 sekund po startu. Ochranné obvody palivových článků v servisním modulu detekovaly přepětí a všechny tři články odpojily. Druhý úder blesku v čase 52 sekund po startu vyřadil umělý horizont, což je letecký přístroj zobrazující vodorovnou rovinu a osu kolmou k zemskému povrchu.

Narušeno bylo telemetrické vysílání do letového střediska a zmíněné odpojení palivových článků způsobilo komplikace s dodávkami elektrické energie v modulu, což následně vedlo k rozsvícení takřka všech varovných kontrolek na kontrolním panelu modulu a k vyřazení velké části přístrojů. Portál Business Insider uvedl, že americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) si tehdy nebyl jistý, zda může mise bezpečně pokračovat. Let rakety ale nijak narušen nebyl a astronauti Charles Conrad a Alan Bean následně úspěšně přistáli na Měsíci v oblasti Oceánu bouří.

Reklama

Doporučované