Hlavní obsah

Do soutěže na novou filharmonii u metra C Vltavská se přihlásilo 120 zájemců

Foto: IPR Praha

.

Reklama

Do mezinárodní soutěže na podobu plánované budovy filharmonie u stanice pražského metra C Vltavská se přihlásilo 120 zájemců. Z nich komise vybere patnáctku, která postoupí do dalšího kola.

Článek

„V něm však bude celkem 20 architektonických týmů, neboť pět jich bylo předem osloveno, aby se do soutěže zapojily. Vítěz by měl být známý v červnu příštího roku,“ řekl vedoucí projektového týmu Martin Krupauer.

Budova bude stát u břehu Vltavy a bude součástí plánované zástavby na území Bubny-Zátory, kde vznikne nová čtvrť. Na konci letošního října zasedne komise, která bude všechny předložené návrhy hodnotit. Z nich vybere do března 2022 patnáctku postupujících do druhého kola. Vítěze soutěže z celkem 20 zájemců pak mají projednat a schválit zastupitelé hlavního města v červnu 2022.

„V současné době je již připravován návrh smlouvy s vítězem, aby byla hotová ve chvíli, kdy bude vybrán,“ uvedl Krupauer. Úředníci pracují také na změně územního plánu, která stavbu umožní. Hotova by měla být začátkem příštího roku, tedy před výběrem vítězného návrhu podoby budovy.

Celkově má budova podle dřívějšího odhadu stát 6,1 miliardy korun, z toho 4,9 miliardy budou stavební náklady a zbytek projekt. Na financování by se podle představ města měl podílet magistrát, stát i soukromí investoři. V nové filharmonii budou sídlit Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny.

Reklama

Doporučované