Hlavní obsah

Do sporu o Hadí lázně vstupuje ombudsmanka, dostala podnět k podání žaloby na Staňka

Foto: ČTK

Bývalý ministr kultury Antonín Staněk vydal rozhodnutí poslední den ve funkci.

Reklama

Hadí lázně, které podle rozhodnutí odcházejícího ministra kultury již nejsou kulturní památkou, mají šanci na záchranu. Do sporu se totiž zapojí ombudsmanka Anna Šabatová.

Článek

Někdejší šéf resortu Antonín Staněk (ČSSD) zbavil Hadí lázně v Teplicích statutu kulturní památky poslední den ve funkci. Podle serveru Neovlivní.cz tak navzdory památkářům i rozkladové komisi rozhodl letitý spor a vyšel vstříc majiteli lázní a teplickému developerovi Jaroslavu Třešňákovi. Lázeňský komplex má ale nyní šanci na záchranu – do sporu se totiž podle iROZHLAS.cz vloží ombudsmanka Anna Šabatová. Ta v úterý obdržela podnět k podání žaloby k ochraně veřejného zájmu proti rozhodnutí bývalého ministra Staňka.

Šéf sekretariátu ombudsmanky David Slováček pro iROZHLAS.cz uvedl, že obdrželi podnět k podání žaloby a Šabatová se věcí bude zabývat v nejbližších týdnech. Veřejná ochránkyně práv se ale k případu z důvodu dovolené zatím nechtěla vyjadřovat a s kauzou se chce nejprve seznámit.

Exministr kultury Antonín Staněk o osudu teplických Hadích lázní rozhodl 31. července v posledních hodinách ve funkci. Na Twitteru následně krok hájil tím, že sejmutím ochrany umožnil odblokovat letitý pat, a komplexu tak dal naději na další využití.

Spor o lázeňský komplex se táhne téměř deset let – památkáři dosud odmítli vydat souhlas ke všem návrhům developera Jaroslava Třešňáka na jejich přestavbu. Součástí plánů totiž podle památkářů bylo zbourat cennou budovu a na jejím původním místě postavit novou.

„Rozhodnutí docenta Staňka je v odborném hodnocení v rozporu s rozhodnutím samotného ministerstva kultury ze dne 8. července 2019 a v rozporu se všemi stanovisky, která k návrhu na zrušení prohlášení poskytly dotčené správní orgány,“ uvedl ředitel ústeckého Národního památkového ústavu Petr Hrubý.

Podle něj je Staňkův přístup zcela nepřípustný. „V podstatě se jedná o rozhodnutí, které umožňovala docentu Staňkovi jeho funkce, nikoli odborné podklady, které by měly hrát tu nejdůležitější roli,“ míní. Dodal, že Staňkovo rozhodnutí může v případě, že by ministerstvo kultury postupovalo v podobných případech obdobně, vést k přímému ohrožení celkového počtu chráněných památek v České republice.

Krok exministra kultury přišel podle serveru Neovlivní.cz jen šest dní poté, co ministerstvo obdrželo rozklad k celé věci. Majitel Hadích lázní Jaroslav Třešňák se jím snažil zvrátit původní zamítavé stanovisko resortu.

Podnikatel v loňském roce podle iROZHLAS.cz sponzoroval prezidentskou kampaň Miloše Zemana, přispěl letáky v hodnotě přes tři miliony korun. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář však odmítl, že by ke zvratu ve sporu přispěly možné kontakty Třešňáka na Hrad.

Proti rozhodnutí Staňka již není možné se odvolat, v úvahu však přichází žaloba k ochraně veřejného zájmu. Pokud by se ji ombudsmanka Šabatová rozhodla podat, sporem by se zabýval místně příslušný krajský soud, konkrétně Městský soud v Praze. Kromě Šabatové může žalobu iniciovat i Nejvyšší státní zastupitelství. Podle informací serveru iROZHLAS.cz však orgán zatím žádný takový podnět neobdržel.

Reklama

Související témata:

Doporučované