Hlavní obsah

Do šumavského jezera Laka se po 50 letech vrátili pstruzi

Foto: město Vimperk

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do nejmenšího a nejvýše položeného šumavského ledovcového jezera Laka se po 50 letech vrátili pstruzi.

Článek

Podle vědců z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je to důkaz toho, že se zlepšila kvalita vody a ekosystém jezera se přirozeně zotavuje z období způsobeného v minulém století kyselými dešti. V jezeře a jeho přítoku jsou desítky pstruhů obecných, v potoce asi tři kilometry pod jezerem žijí rybky vranky obecné patřící v ČR k zranitelným druhům.

„Pstruzi čile kolonizují jezero a stalo se tak pravděpodobně přirozeně, což je unikátní. Nejvíce nás ale překvapilo, že se v pravostranném přítoku i třou. Místní populace by tak mohla být úplně nezávislá,“ uvedl Jiří Peterka s Biologického centra.

Jihočeští vědci monitorují šumavská jezera téměř 40 let. Už na začátku tisíciletí zjistili, že chemické vlastnosti vody i dostatek potravy v jezeře Laka by mohly umožnit život a rozmnožování ryb. Ve studii z let 2005 až 2010 potvrdili, že pstruzi a vranky jsou v Jezerním potoce vytékajícím z Laky. „Před deseti lety jsme zaznamenali, že jednomu pstruhovi chybělo už jen překonat hráz,“ řekl hydrobiolog Jaroslav Vrba z univerzity. K návratu pstruhů do jezera zřejmě přispěli i bobři, jejichž hráze zvýšily hladinu a vytvořily boční přelivy, uvedl koordinátor průzkumu Petr Blabolil z Biologického centra.

Chemické složení vody v šumavských jezerech od poloviny 20. století výrazně změnily kyselé deště, které život v nich zdevastovaly. Do 80. let byla voda tak kyselá, že veškeré ryby vyhynuly. Výrazný obrat přišel podle vědců po roce 1989 se snižováním znečištění ovzduší. Kyselost vody se zmírnila a ekosystém se začal pomalu zotavovat. Vědci nyní zjistili výskyt dospělých pstruhů těsně před třením v pravostranném přítoku jezera. Naopak v levostranném přítoku, kde je voda přirozeně kyselejší a podmínky nepříznivější, nebyli téměř žádní. Na jezero se badatelé vrátí na jaře, aby ověřili, zda je tam rybí plůdek, a zda je tak populace pstruhů nezávislá na migracích z dolních toků. Návrat ryb do dalších jezer na české straně Šumavy je ale podle odborníků kvůli četným migračním bariérám nejistý.

Reklama

Doporučované