Hlavní obsah

Podívejte se, jak Rusové opouštěli Prahu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ruští diplomaté a jejich rodinní příslušníci při odbavení na Letišti Václava Havla.

Reklama

Česko opustili první ruští diplomaté a jejich rodiny. Jde o dozvuky vrbětické kauzy, po diplomatickém zemětřesení došlo k narovnání početních stavů na obou ambasádách. Česko proto opustí 63 ruských diplomatů.

Článek

Ve 14:30 odstartoval z pražského Letiště Václava Havla první ze tří iljušinů, na jejichž palubě cestovali ruští diplomaté a jejich rodinní příslušníci. Ti musejí Česko opustit, protože počet pracovníků na obou ambasádách – na české v Moskvě a ruské v Praze – se má od 1. června vyrovnat.

Zatímco Česko musí opustit 63 zaměstnanců ruské ambasády a jejich rodinní příslušníci, česká ambasáda musela propustit desítky ruských zaměstnanců.

„Pracujeme s informací, že v sobotu a v pondělí odletí všech určených 63 diplomatů a pracovníků ruské ambasády v Praze. Narovnání poměrů sil na zastupitelských úřadech je jediným možným východiskem situace,“ sdělil Seznam Zprávám ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Aktuální diplomatickou roztržku v česko-ruských vztazích nezavinila Česká republika a musela postupovat jako svrchovaná a sebevědomá země, a to jsme také udělali. Ostatně celý postup vychází z Vídeňské úmluvy,“ dodal.

+6

Reklama

Doporučované