Hlavní obsah

Do Temelína dorazila dodávka 25 tun paliva, které vymění při jarní odstávce

Foto: ČEZ

Pro mnohé kontroverzní zdroj energie dramaticky omezuje emise a chrání životní prostředí.

Reklama

Do jaderné elektrárny Temelín dovezli zhruba 25 tun paliva, které se nahradí při plánované odstávce prvního bloku.

Článek

V Temelíně vymění palivové soubory v závěru března, potrvá to přibližně dva měsíce. Palivo se vezlo letecky i po silnici několik tisíc kilometrů z ruského závodu firmy Tvel. Ročně ho v elektrárně vymění čtvrtinu. O trase a termínech věděl jen omezený okruh prověřených lidí. Vezlo se za přísných bezpečnostních opatření. Zvýšená radiační opatření nebyla potřeba, radioaktivita čerstvého paliva je srovnatelná s přírodním pozadím.

„Do elektrárny jsme pro odstávku prvního bloku postupně přivezli 48 palivových souborů, což energeticky odpovídá přibližně sedmi milionům tun hnědého uhlí. Pro jeho přepravu by byl potřeba vlak dlouhý 1 700 kilometrů, tedy jako z Prahy do Barcelony,“ uvedl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Palivo se přepravuje v ocelových kontejnerech, které odolají ohni, vodě, pádům z výšek nebo nárazům. Jejich klíčovým prvkem je podle mluvčího takzvaný akcelerometr. Lze z něj zjistit, zda při dopravě nenastal nadměrný náraz, který by mohl palivo poškodit. Až do temelínského areálu doprovázeli náklad policisté. Po kontrolách se palivo přesune z kamionu do skladu.

Temelín je největší výrobce elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Každý palivový soubor měří přes 4,5 metru a váží asi 750 kilogramů. V reaktoru je zhruba 86 tun paliva. Zásoby paliva v Temelíně i Dukovanech se udržují minimálně na dva roky provozu.

Elektrárnu byla spuštěna v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,75 TWh, letos od začátku roku 3,2 TWh (1 TWh je 1 000 MWh). V roce 2019 byla spotřeba elektřiny v republice 87 TWh.

Reklama

Doporučované