Hlavní obsah

„Do Tokia jsem odletěl zdravý.“ Nakažený lékař z české výpravy promluvil

Foto: ČTK

Lékař Vlastimil Voráček s tenistkou Markétou Vondroušovou.

Reklama

Lékař Vlastimil Voráček v prohlášení uvedl, že není zdrojem nákazy v české olympijské výpravě, a vysvětlil, proč se nenechal očkovat.

Článek

Dlouholetý lékař českého fedcupového týmu Vlastimil Voráček, který je první pozitivní z českého speciálu na olympijské hry v Tokiu, se ohradil proti tvrzení, že je zdrojem koronavirové nákazy. Česká výprava má v Tokiu zatím šest potvrzených případů. Čtyři z nich jsou sportovci.

Podle svých slov Voráček splnil všechny podmínky zařazení do české výpravy. „Ohledně olympijských her v Tokiu byly zadány určité předpoklady organizátory her, podle kterých se může sportovec a doprovod účastnit. Očkování bylo zadané jako dobrovolné,“ uvedl ve vyjádření pro média.

Voráček si stojí za tím, že do Japonska odletěl zdravý. „Kromě proběhlých povinných negativních PCR testů před odletem, dokonce v rozdílných laboratořích, se testuji nezávisle i sám a kontroluji a udržuji imunologicky relevantní parametry v krvi a tím si zvyšuji odolnost. Předem a ani do dneška jsem neměl a nemám žádné klinické příznaky covidového onemocnění a jsem kompletně fit,“ dodal.

Pozitivní výsledek ukázal test, kterým musejí všichni akreditovaní účastníci her projít na letišti. Bez něj se nedostanou dál. Ostatní cestující ve speciálu včetně čtrnácti sportovců byli tehdy negativní. Voráček trvá na tom, že to nedokazuje, že právě on musel být zdrojem nákazy. „Z hlediska všech těchto okolností není vůbec jasné, kdo, jak, koho a kdy mohl infikovat. Ohrazuji se proti tomu, že jsem to musel být já jenom proto, že jsem byl jako první pozitivně vytestovaný nevalidovaným testem PCR,“ prohlásil.

Voráček potvrdil, že očkovaný není a ani se očkovat nechystá. „Mám pozitivní přístup k očkování, leda že to očkování je a proběhlo řádně testovacím procesem (u mRNA vakcín cca 10 let) a má plnohodnotnou registraci (viz příbalový leták Pfizeru),“ řekl.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Kdo vzal neočkovaného lékaře do Tokia?

Klíčovou otázkou případu ale není, že doktor Voráček je podle svých veřejně prezentovaných postojů odpůrcem očkování, ale proč český olympijský tým s sebou takového lékaře vzal.

Český olympijský výbor uvádí, že Voráčka si přáli tenisté. „Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování nebylo a není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl Tibor Alföldi.

Vedení Českého tenisového svazu ale striktně odmítlo, že by Voráčka do Tokia nominovalo. „Je to pouze a jenom odpovědnost Českého olympijského výboru, nebyla to žádná nominace tenisového svazu. Olympijský výbor často mluví sportovním svazům do věcí, které mu ani nenáleží, a teď, když se vyskytne problém, tak svou vinu přehazuje na nás,“ reagoval šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Foto: Seznam Zprávy

Dokument s podpisem Kateřiny Kocourkové.

Z dokumentu Lékařské komise ČOV vyplývá, že Voráčkovu nominaci skutečně podal Český tenisový svaz. Pod dokladem je podepsaná Kateřina Kocourková coby mezinárodní sekretář ČTS. Konečnou nominaci na olympijské hry – včetně trenérů a členů realizačních týmů – vždy schvaluje Český olympijský výbor.

Jenže vedení tenisového svazu si trvá na tom, že Voráčkova nominace není jeho dílem. Tlačili prý na ni zástupci olympijského výboru.

„Pokud jde o nominaci doktora Vlastimila Voráčka, byl stejně jako na minulých hrách součástí lékařského zabezpečení mise ČOV, když na formálním nominačním dokumentu byl dodatečně doplněn na základě žádosti šéfa mise Martina Doktora. Jeho účast na hrách neschválil výkonný výbor Českého tenisového svazu a já o ní ani nevěděl,“ uvedl v dodatečné reakci Ivo Kaderka.

Reklama

Doporučované