Hlavní obsah

Do Tokia míří první transgender sportovkyně. Není to fér, říkají někteří

Foto: Profimedia.cz

Vzpěračka Laurel Hubbardová.

Reklama

Součástí novozélandského týmu vzpěračů na OH v Tokiu bude i transgender účastnice Laurel Hubbardová. Ne všichni ale s její účastí souhlasí, argumentují, že v ženské kategorii bude mít oproti dalším soutěžícím výhodu.

Článek

Vzpěračka Laurel Hubbardová se stala první transgender ženou, která si zajistila místo na letních olympijských hrách v Tokiu. Novozélanďanka bude reprezentovat svou zemi v kategorii do 87 kg. „Jsem vděčná za podporou, kterou mi poskytlo tolik Novozélanďanů,“ uvedla Hubbardová v pondělním prohlášení Novozélandského olympijského výboru (NZOC).

Účast sportovkyně podpořila i novozélandská vláda. „Laurel je členkou olympijského týmu Nového Zélandu. Jsme na ni hrdí, protože jsme hrdí na všechny naše sportovce, a budeme ji po celou dobu podporovat,“ uvedl ve svém prohlášení ministr sportu a rekreace Grant Robertson.

Kromě kvalifikačních pravidel musela Hubbardová splnit i ta pro transgender účastníky. Její hodnoty testosteronu za posledních 12 měsíců tak musely být například nižší než 10 nmol/l.

Ne všichni ale s účastí transgender sportovců na soutěžích souhlasí. Někteří vědci tvrdí, že tito lidé mohou mít biologické výhody. U mužů například ty, jež se týkají hustoty svalů či kostí. Zastánci větší inkluze ve sportu ale tvrdí, že proces transformace značně snižuje tuto výhodu, a dosavadní fyzické rozdíly mezi sportovci navíc ukazují, že rovné podmínky stejně neexistují.

Proti Hubbardové se nicméně vyslovila například organizace zastupující ženy ve sportu Save Women's Sport Australasia. „Jedná se o chybnou politiku Mezinárodního olympijského výboru, jež umožnila výběr 43letého biologického muže, který se identifikuje jako žena, aby soutěžil v ženské kategorii,“ uvedla organizace ve svém prohlášení.

Za „špatný vtip“ označila rozhodnutí účasti Hubbardové na hrách také belgická vzpěračka Anna Vanbellinghenová. „Každý, kdo trénuje vzpírání na vysoké úrovni, ví, že je to především v kostech: tato konkrétní situace je nespravedlivá pro sport i sportovce,“ uvedla v květnu. „Někteří sportovci tak přicházejí o životní příležitosti – medaile nebo olympijskou nominaci – a jsme bezmocní,“ cituje její slova britská BBC. Belgičanka nicméně zdůraznila, že transgender komunitu plně podporuje.

Samotná Hubbardová musela čelit pobouřeným reakcím ve světě sportu od roku 2013, kdy se stala ženou, již několikrát. V roce 2018 jí chtěla zamezit v účasti na Hrách Commonwealthu australská vzpěračská federace. Organizátoři tento krok nicméně nepodpořili. Novozélanďanka se jich nakonec kvůli zranění nezúčastnila. O rok později vzbudila její výhra negativní reakce na Pacifických hrách na Samoi poté, co porazila místní favoritku. Šéf tamních vzpěračů tehdy uvedl, že povolit účast transgender sportovců na olympiádě je jako povolit „doping“.

Laurel Hubbardová, dříve Gavin Hubbard, je aktuálně v celosvětovém žebříčku své kategorie na 16. místě, informuje server Al-Džazíra. OH v Tokiu se možná zúčastní i transgender americká jezdkyně BMX Chelsea Wolfeová nebo kanadská hráčka fotbalu Rebecca Quinnová.

Reklama

Související témata:

Doporučované