Hlavní obsah

Do tří týdnů dohoda o hraniční zdi. V opačném případě Trump znovu hrozí stavem nouze

Americké úřady mají na 3 týdny zajištěné finance.Video: Martin Zíta, Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Členové obou komor Kongresu i americký prezident Donald Trump schválili dočasné financování vládních úřadů, které bude trvat do 15. února. Zákonodárci mají období přerušení rozpočtové krize podle Trumpa využít k dohodě o bariéře na hranici Spojených států s Mexikem.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů v noci na dnešek našeho času schválila zákon, který na dobu tří týdnů obnovuje financování vládních úřadů. Stejným způsobem předtím rozhodl i Senát. Souhlas obou kongresových komor následně stvrdil svým podpisem prezident Donald Trump.

Trump přistoupil na návrh dočasného uvolnění financí pro vládní úřady v pátek. V projevu z Bílého domu prohlásil, že chce umožnit vyplacení zadržovaných mezd a zajistit normální chod úřadů vážně narušený 35denní rozpočtovou krizí, kterou vyvolal spor o zeď na hranici s Mexikem.

Sněmovna reprezentantů sice v noci na dnešek SEČ jednomyslně odsouhlasila uvolnění vládních financí do 15. února, podle očekávání ale odmítla dát Trumpovi požadovanou sumu 5,7 miliardy dolarů, bezmála 130 miliard korun, na stavbu hraniční zdi, kterou voličům slíbil před svým nástupem do Bílého domu, napsala agentura Reuters.

Dočasným uvolněním vládních financí prezident de facto ustoupil opozičním demokratům, kteří diskuzi o posílení ostrahy hranic podmiňovali otevřením vládních účtů nejméně do 8. února. Trump, stejně jako vedení republikánů v Kongresu, takovou variantu dosud odmítal. Navrhoval opačný postup, tedy nejprve schválení peněz na stavbu hraniční zdi a poté obnovení finančních toků.

Americká média citovala řadu demokratů, podle kterých je situace pro Trumpa lekcí. „Nikdo by neměl podceňovat předsedkyni (Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou), jak to teď Trump zjistil,“ uvedl například vůdce demokratů ve Sněmovně reprezentantů Chuck Schumer.

Podle listu The Washington Post byl hlavním popudem k ústupkům Bílého domu alarmující stav na amerických letištích, která v pátek hlásila výpadky, zdržení příletů i odletů a dlouhé odbavovací fronty.

Trump nicméně po oznámení svého rozhodnutí na Twitteru napsal, že se z jeho strany „v žádném případě nejedná o ústupek“.

Do 15. února je podle prezidenta čas dohodnout se na způsobech, jak zvýšit ochranu jižních amerických hranic před ilegální migrací z Mexika. V pátek Trump pohrozil, že pokud do poloviny příštího měsíce nebude na stole dohoda o hraniční zdi nebo ocelovém plotu, využije svých pravomocí k mimořádným opatřením.

„Když se to nepovede, zjevně vyhlásíme nouzi,“ řekl Trump. Stav nouze by mu umožňoval čerpat finance z vládních fondů bez souhlasu Kongresu.

Reklama

Související témata:

Doporučované