Hlavní obsah

Do Turecka dorazila zpravodajka OSN. Snaží se objasnit vraždu novináře Chášakdžího

Zpravodajka OSN Callamardová je expertkou na tzv. mimosoudní vraždy.Video: Marek Martinovský, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Do Turecka přicestovala v pondělí s tříčlenným forenzním týmem zvláštní zpravodajka OSN Agnès Callamardová, která vede mezinárodní vyšetřování vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího.

Článek

Po příjezdu se setkala Callamardová s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem, v úterý ji přijme istanbulský hlavní státní zástupce, informovala agentura Reuters.

Chášakdží, kritik saúdskoarabského režimu, byl brutálním způsobem zabit na konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu 2. října. Rijád vraždu přiznal se zpožděním, původně ji popíral. Dodnes se nenašlo tělo a saúdská monarchie odmítla jakýkoli podíl korunního prince Muhammada bin Salmána, což dříve naznačila americká CIA. Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle listu The Washington Post dospěla k závěru, že Chášakdžího vraždu nařídil přímo saúdský korunní princ. Zpravodajská služba má k dispozici dokonce nahrávku telefonátu, ve kterém princ Muhammad dává instrukce k co nejrychlejší novinářově likvidaci.

Rijád zahájil na počátku ledna proces s 11 podezřelými z Chášakdžího vraždy. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z nich.

Ankara opakovaně zdůraznila nezbytnost mezinárodního vyšetřování. Postup Rijádu nepovažuje za transparentní.

Výsledky vyšetřování budou v červnu

Callamardová se soustavně zabývá mimosoudními vraždami. Pod tímto termínem se rozumí vražda nařízená či spáchaná státními orgány bez využití právní záminky, jako tomu je naopak třeba v případě tzv. justičních vražd.

Závěry vyšetřování, které se koná z jejího popudu, představí v červnu Radě OSN pro lidská práva.

Zvláštní zpravodajka OSN, která bude v Turecku asi týden, též požádala o přístup na saúdskoarabský konzulát, setkání s velvyslancem Rijádu v Turecku a chce jet i do Saúdské Arábie. Rijád dosud na její žádosti ani na otázky agentury Reuters nereagoval.

Reklama

Doporučované