Hlavní obsah

Do tuzemských kin dnes vstoupí očekávaný český film Prvok, Šampón, Tečka a Karel

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V hlavních rolích se představí Martin Pechlát jako Prvok, David Švehlík jako Šampón, Hynek Čermák bude Tečka a Karla hraje Martin Hofmann. Ztvárňují kamarády, kteří si 20 let po maturitě přiznají, že nežijí tak, jak chtěli.

Článek

Do kin dnes vstoupí očekávaný český film Prvok, Šampón, Tečka a Karel režiséra a autora knižní předlohy Patrika Hartla. Kinaři s uvedením snímku doufají ve zvýšenou návštěvnost i tržby, které stále nejsou na úrovni dosahované před pandemií nemoci covid-19.

Rozpočet 44 milionů korun překračuje podle producenta Martina Palána rozpočty srovnatelných filmových projektů. Distributor film s prvky komedie i dramatu označuje jako dramedy. „Já žánry neřeším, rád s humorem vyprávím o vážných věcech. Život taky není jenom komedie nebo jenom drama, ale něco mezi tím,“ řekl režisér Hartl.

V souvislosti s uvedením snímku filmaři na internetu zveřejnili výzvu, aby diváci v sobě po vzoru hrdinů filmu našli „odvahu a trochu punku a udělali něco debilního“.

Kniha Prvok, Šampón, Tečka a Karel vyšla v roce 2012 a díky oblibě u čtenářů se dočkala několika dotisků. Následující Hartlovy knihy Malý pražský erotikon, Okamžiky štěstí a Nejlepší víkend získaly ocenění Český bestseller. Hartl vystudoval filmovou a televizní režii na pražské FAMU. Je kmenovým autorem a režisérem pražského divadla Studio DVA, působí i na dalších scénách, jako jsou Divadlo Viola nebo Divadlo v Celetné.

Komediální žánr je v českých kinech žádaný. Nejnavštěvovanějším českým snímkem loňského léta se stal film 3Bobule, který za měsíc od premiéry v kinech zaznamenal téměř 170 tisíc diváků. Velkou návštěvnost vykazovala také komedie Chlap na střídačku režiséra Petra Zahrádky. V čele víkendové návštěvnosti kin byla před jejich uzavřením loni 12. října komedie Bábovky režiséra Rudolfa Havlíka. Film natočený podle knižní předlohy spoluautorky scénáře Radky Třeštíkové se stále drží v první desítce nejnavštěvovanějších filmů, od premiéry ho vidělo celkem 166 tisíc diváků. Po znovuotevření kin po uvolnění protipandemických opatření 24. května komedie Matky za pět týdnů nasbírala zhruba 206 tisíc diváků a vydělala 31,9 milionu korun, přestože návštěvnost i tržby kin stále nejsou na úrovni, které dosahovaly před pandemií nemoci covid-19.

Předloni se nejnavštěvovanějším snímkem stala komedie Ženy v běhu, která zaznamenala přes 1,54 milionu diváků a vydělala bezmála 212 milionů korun. Snímek režiséra Martina Horského získal na filmových cenách Český lev nestatutární Cenu filmových fanoušků.

Reklama

Související témata:
David Švehlík
Martin Hofmann

Doporučované