Hlavní obsah

Do ulic Budapešti vyšlo demonstrovat na 10 tisíc Maďarů proti Orbánovu „otrockému zákonu“

Maďaři vyšli navzdory vlhku a dešti protestovat proti novému zákonu o přesčasech.Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Na demonstraci proti pravicové vládě Viktora Orbána a zákonu o přesčasech v sobotu v Budapešti demonstrovalo na 10 000 osob. Lidé šli v průvodu centrem města od náměstí Hrdinů a za vlhkého a chladného počasí došli před budovu parlamentu, informovaly agentury DPA a Reuters. Maďarské odbory v sobotu vyzvaly k uskutečnění celonárodní stávky 19. ledna.

Článek

Sobotní protest navázal na sérii demonstrací z konce minulého roku. Protestující nyní žádají především zrušení zákona o předčasech, který v polovině prosince schválil parlament hlasy vládní strany Fidesz. Zákon zaměstnavatelům umožňuje žádat po zaměstnancích až 400 přesčasových hodin ročně.

„Nebudeme otročit,” skandovaly v sobotu davy. Někteří demonstranti měli transparenty vyzývající k „národní stávce“. Protesty, které schválení zákona vyvolalo, podporují levicové i pravicové opoziční strany, odbory a nevládní organizace. „Dnes se zrodila nová opozice proti tomuto jednomu člověku,“ prohlásil jeden z řečníků na adresu Orbána, který je obviňován z autoritářství.

Maďarští odboroví předáci v sobotu pohrozili vyhlášením celonárodní stávky a protestů proti „otrockému zákonu“ na 19. leden. Předseda Maďarské odborové konfederace László Kordás v sobotu řekl, že odbory představí své požadavky, které zahrnují také vyšší mzdy a pružnější systém odchodu do důchodu, premiéru Orbánovi. Pokud vláda odmítne jednat, bude stávka.

Manifestace jsou však namířeny i proti dalším jevům, včetně údajně jednostranného a vládě nakloněného zpravodajství ve státním rozhlase a televizi, stejně jako omezování vědecké svobody a korupce.

Místopředseda liberální opoziční Demokratické koalice Csaba Molnár v sobotu z tribuny prohlásil, že demonstranti chtějí „skutečnou změnu režimu“. Nejsou podle něj jen proti vládě, ale proti celému nynějšímu systému.

„Nesouhlasíme téměř se vším, co se událo od nástupu této vlády k moci (v roce 2010), počínaje korupcí a konče pseudodemokracií,” citovala agentura Reuters 50letou demonstrantku Evu Demeterovou.

Vláda se snaží protesty vykreslovat jako akce zosnované liberálním americkým miliardářem maďarského původu Georgem Sorosem. Mluvčí strany Fidesz v sobotu podle DPA prohlásil, že Soros před květnovými volbami do Evropského parlamentu všude mobilizuje síly napadající protiimigrační vlády, jako je ta maďarská.

Reklama

Doporučované