Hlavní obsah

Hněv lidí se může brzy obrátit proti Babišovi, předpovídá organizátor protestů

Výzva s Mikulášem Minářem, předsedou spolku Milion chvilek pro demokracii.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Jen slepý nevidí, co Andrej Babiš chce. Marie Benešová není nezávislá ani bojovnice proti korupci,“ říká Mikuláš Minář, mluvčí spolku Milion chvilek pro demokracii. Na pondělní protesty ve více než stovce českých měst v pondělí navážou další demonstrace.

Článek

Rozbuškou k demonstracím se stala minulý čtvrtek oznámaná výměna na postu ministra spravedlnosti. Marie Benešová, prezidentkova poradkyně a zastánkyně názorů, že je možné si v České republice trestní stíhání někoho objednat, nastupuje do úřadu právě ve chvíli, kdy policie uzavřela trestní spis v kauze Čapí hnízdo a poslala jej žalobcům s návrhem, aby šel Andrej Babiš a jeho rodinní příslušníci před soud.

A právě zde účastníci protestů vidí největší ohrožení nezávislosti justice: aby ministryně nevyvíjela tlak na státní zástupce, aby Babišovu kauzu zastavili.

„Ve chvíli, kdy dělá Babiš takhle vážné útoky proti demokratické instituci, musíme se postavit na její obranu a říct, že je to nepřijatelné,“ říká Mikuláš Minář.

Protesty ve více než 100 městech

Pondělní protest patří svým rozsahem k těm nejmasovějším v posledních letech. Podle Minářových slov se do něj zapojili lidi ve více než stovce měst. Jen v Praze zaplnili ze tří čtvrtin Staroměstské náměstí.

Vzhledem k tomu, že během úterního odpoledne bude Marie Benešová navzdory protestům jmenována ministryní, už nyní je jasné, že demonstrace budou pokračovat.

„Jestli to bude eskalovat, záleží na lidech. Vyzvali jsme je, ať přijdou znovu a ať s sebou vezmou další tři lidi. Situace je vážná a pokud nás bude příště víc a naše požadavky nebudou splněny, budeme nuceni protestovat dál. Nejsem teď schopen odhadnout, jestli lidem nedojde trpělivost a neřeknou si, že už nestačí protestovat za odstoupení Marie Benešová, a jejich hněv se obrátí proti premiérovi a budou žádat víc. I to se může stát.“

Spolek Milion chvilek pro demokracii vznikl loni v únoru, kdy začal sbírat podpisy pod petici za odstoupení trestně stíhaného premiéra. Během sto dní chtěl získat milion podpisů. K dnešnímu dni petici podepsalo přes 330 tisíc lidí, to znamená, že původní záměr nevyšel.

Není i to důkaz, že si společnost na trestně stíhaného premiéra zvykla?

„Ano, obávám se, že část společnosti si zvykla, ale my jsme si nezvykli. Prostě není normální, aby takový člověk byl premiérem,“ říká Mikuláš Minář a dodává, že potenciál vidí v dalších milionech lidí.

Babišovo ANO ve volbách získalo 1,5 milionu hlasů, další 4,5 milionu ho nevolilo. „A v průzkumu z loňského listopadu (v době skandálu s odvozem premiérova syna na Krym, pozn. red.) uvedlo jen 40 procent dotázaných, že má i se svými kauzami zůstat premiérem, ale 60 procent lidí chtělo, aby jím nebyl.“

Andrej Babiš zatím v reakci na pondělní protesty v ulicích řekl: „Skvělé. Je vidět, že máme svobodu a demokracii. Zajímavé ale je, že ti lidé jsou vybavení stejnými transparenty a deštníky.“

Premiér tak naznačoval, jak dokonale jsou protesty organizované a financované. I o tom Mikuláš Minář, vysokoškolský student, mluví ve Výzvě. Odkrývá rozpočet pondělních protestů i honoráře, které budou vyplaceny produkčnímu i jemu jako šéfovi spolku.

Rozhovor s Mikulášem Minářem najdete ve videu umístěném v úvodu textu.

Reklama

Doporučované