Hlavní obsah

Do ulic Los Angeles vyšlo 30 tisíc učitelů. Chtějí více peněz a maximálně třicet dětí ve třídě

Učitelé chtějí lepší platy i pracovní podmínky. Nabídka úřadů jim nestačí.Video: Šimon Felenda, AP

 

Reklama

Kalifornským školským systémem otřásají mohutné stávky. Více než 30 tisíc učitelů stávkuje za vyšší platy, lepší pracovní podmínky a snížení počtu studentů ve třídách. Dohoda s místními úřady je zatím v nedohlednu.

Článek

Více než 30 tisíc učitelů stávkuje od pondělí v kalifornském Los Angeles. Místní školní obvod, Los Angeles Unified School District, který je druhým největším obvodem z celého USA, nezajišťuje pedagogům dostatečné pracovní podmínky. Učitelé chtějí navýšení platů, snížení počtu studentů ve třídách a vyšší kvalitu zdrojů pro výuku. Informaci přinesla agentura AP.

Austin Beutner, šéf školního obvodu, vyzval učitele, aby se němu přidali ve snaze zatlačit na stát, který obvodu zajišťuje 90 % příjmů. Stávky samotné stojí obvod spoustu peněz.

Souvisí s nimi totiž i školní docházka, na jejímž základě obvod získává finanční prostředky. Pondělní stávka by podle dostupných údajů měla školní obvod stát asi 25 milionů dolarů, vypočítala AP. Do školy totiž přišlo okolo 144 tisíc studentů. Tedy zhruba čtvrtina z celkových 640 tisíc.

Učitelé odmítli poslední nabídku úřadů na najmutí skoro 1200 nových učitelů, asistentů či knihovníků a růst platů o šest procent. Podle kantorů nabídka není dostatečná. Odbory požadují 6,5% nárůst platů. Chtějí také mnohem nižší počet studentů na třídu, maximálně 30.

Plat losangeleského učitele se pohybuje mezi 44 tisíci až 86 tisíci dolary ročně, uvádí AP. Jeho výše se odvíjí od vzdělání a zkušeností pedagoga. Průměrně dostává učitel v Los Angeles zhruba 75 tisíc dolarů za rok. Podle místních úřadů jsou požadavky pedagogů v rozporu s očekávaným deficitem rozpočtu na vzdělání, zvýšení platů by musely pokrýt peníze určené pro důchody učitelů a jejich zdravotní pojištění.

Reklama

Doporučované