Hlavní obsah

Do ulic vyšlo přes 80 tisíc lidí. Žluté vesty ve Francii protestují už desátou sobotu v řadě

Další protesty žlutých vest po celé Francii.Video: Valérie Dvořáková , AP

 

Reklama

aktualizováno •

Lidé po celé Francii protestují a volají po odstoupení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Nejsou spokojeni s životní situací i reformní politikou Macrona. Protesty vyvolalo zdražení pohonných hmot už loni v listopadu. Ministerstvo vnitra doposud zaregistrovalo až dva tisíce zraněných demonstrantů a tisíc policistů.

Článek

Kolem 84 tisíc lidí se podle úředního odhadu v sobotu odpoledne zapojilo ve francouzských městech do protestu žlutých vest. Ulicemi Paříže prošlo asi 7 tisíc demonstrantů, napsala agentura AFP, která zároveň poukázala na klesající počet účastníků těchto protestů.

V celé zemi bylo podle agentury AFP zadrženo „několik“ desítek osob, přičemž v Paříži přes čtyřicet lidí.

„Macrone, odstup!” volali účastníci protestu ve francouzské metropoli na adresu prezidenta Emmanuela Macrona, pokoušejícího se uklidnit vztek protestujících spuštěním celonárodní debaty o problémech země. V Paříži a dalších francouzských městech se demonstrovalo desátou sobotu za sebou.

Média zaznamenala, že v jednom obvodu metropole se demonstranti střetli s policisty, přičemž policie použila vodní dělo a slzný plyn. Někteří demonstranti podle médií kráčeli i se zpodobněním rakví v narážce na deset obětí na životech od začátku protestů, které v polovině listopadu odstartovala nespokojenost se zdražením pohonných hmot, jež bylo mezitím odvoláno.

Také v Rouenu došlo k několika incidentům a policie použila slzný plyn, uvedl list Le Parisien na svém webu. Transparenty demonstrantů si tropily posměch z Macrona i z policejního násilí. „Svoboda, rovnost, Flashball!“ hlásal jeden z plakátů v narážce na heslo republiky a značku policejních granátometů.

K zajištění pořádku bylo v zemi nasazeno okolo 80 tisíc policistů, tedy přibližně stejně, jako bylo minulý víkend demonstrantů. Jen v Paříži na pořádek dohlíží na 5 tisíc policistů, uvedla AFP s odvoláním na policejní prefekturu.

Od začátku protestů ministerstvo vnitra zaregistrovalo kolem dvou tisícovek zraněných demonstrantů a tisícovky policistů, a to včetně 31 vážných zranění, způsobených v 13 případech zásahem gumového projektilu do hlavy a v ostatních případech výbuchy ohlušujících granátů se slzným plynem či užitím fyzické síly, připomněl Le Parisien. Realita však může být horší než úřední údaje, protože novinář David Dufresne specializující se na policejní problematiku se podle listu dopočítal 308 případů.

Vzhledem k násilnostem má většina zpravodajských reportérů podle rozhlasové stanice France-Info „blízkou ochranu“ od bodyguardů.

Reklama

Doporučované