Hlavní obsah

Do vězení mě chce dostat solární mafie. Jsem důkaz, že se u nás zavírá na objednávku

Výzva: Alena Vitásková, končící šéfka Energetického regulačního úřadu.

 

Reklama

Končící šéfka Energetické regulačního úřadu Alena Vitásková tvrdí, že systém solárních dotací byl připraven pro konkrétní skupinu.

Článek

Nepravomocně odsouzená šéfka ERÚ Alena Vitásková tvrdí, že její vlastní trestní kauza má zakrýt daleko závažnější zločiny dobře zorganizované a mimořádně vlivné solární mafie. Píše o tom knižní trilogii.

Vitásková za necelý měsíc skončí šestiletý mandát v čele ERÚ. Funkční období uzavře podle původního plánu, přestože se ji Sobotkova vláda opakovaně pokoušela z postu nejmocnější české úřednice vytlačit.

Osm a půl roku vězení

Soud poslal loni Vitáskovou do vězení na 8,5 roku za to, že se zasadila o zastavení přezkumu solárních licencí na dvě solární elektrárny patřící synům ocelářského magnáta Zdeňka Zemka. Zdroje získaly na ERÚ licence pozdě večer na silvestra roku 2010, necelé tři hodiny před tím, než pro solární elektrárny klesla nadsazená výkupní cena. Později se ukázalo, že v licenčním řízení byly použity zfalšované dokumenty. Verdikt je zatím nepravomocný, Vitásková čeká na odvolací soud.

Spolu s ní bylo odsouzeno dalších sedm lidí k trestům odnětí svobody v rozmezí od 5,5 do 8,5 roku. Vitásková, byť v době udělení problematických licencí na úřadě nepracovala, má z nich nejvyšší trest.

Krytí pro tunel na veřejné finance

„Konstrukce mého zločinu byla vytvořena proto, aby se zakryl daleko větší zločin - tunel ve veřejných financích, tedy celý systém solárních dotací,“ prohlásila končící šéfka ERÚ v rozhovoru pro Seznam.

Vitásková je přesvědčena, že bude nakonec osvobozena. Trvá na tom, že její obžaloba je účelová a měla ji především dostat z čela ERÚ. „Soudy už prokázaly, že státu na Zemkových elektrárnách nevznikla žádná škoda, protože se na ně vysoká výkupní cena z roku 2010 nakonec nevztahovala,“ tvrdí Vitásková.

Podle Vitáskové je proces proti ní dokladem, že se v České republice „zavírá na objednávku“.

Reklama

Doporučované