Hlavní obsah

Do virem zkoušené Karviné jede speciální buňka, v níž senioři potkají blízké

Foto: město Karviná

Vnitřní prostor je přepažený plexisklem, čímž vznikly dvě stejné místnosti, a návštěvníci se tak bezpečně vidí. Lidé spolu mluví přes mikrofony.

Reklama

Senioři z Karviné se po třech měsících uvidí s blízkými. Do města přijede speciálně upravený pojízdný kontejner, který měl původně sloužit při Olympijských festivalech. Nyní umožní setkání rodin, které rozdělil koronavirus.

Článek

Vzhledem k faktu, že je olympiáda v Tokiu přesunutá kvůli pandemii na příští rok, dostane původně vzdělávací kontejner Olympijského festivalu nové využití. Jeho prvotním účelem bylo navštěvovat města po celé České republice a zvát na sportování během her v Tokiu. Teď se mu říká Setkávač.

„Udělá radost seniorům, kteří se v něm mohou vidět se svými blízkými a téměř po třech měsících si osobně popovídat,“ uvedlo město na webu. Setkávač bude umístěný u Léčebny dlouhodobě nemocných v areálu Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji.

V Karviné stále přibývá nemocných.

„Po ukončení nouzového stavu se v Karviné začal vracet život do normálu. Návrat ke klidnějším dnům však překazilo ohnisko nákazy, které se objevilo na Dole Darkov společnosti OKD. Všechny domovy seniorů, zdravotní zařízení a instituce poskytující sociální péči jsou i nadále veřejnosti a návštěvám zavřené,“ řekl primátor města Karviné Jan Wolf. „Mé poděkování patří Českému olympijskému výboru, že našim seniorům umožní kontakt s rodinou právě pomocí Setkávače. Je to skvělé řešení v tuto nelehkou dobu. Senioři se tak mohou těšit na to, že konečně zase uvidí své blízké při osobní návštěvě a budou si moci popovídat.“

Foto: město Karviná

Setkávač má dva oddělené vchody, aby se lidé přímo nepotkali. Po každé návštěvě následuje dezinfekce prostoru a po celou dobu v obou částech běží čistička vzduchu.

Ivo Žolnerčík, ředitel nemocnice, dodal, že se již všichni těšili na ukončení nouzového stavu a obnovení běžného provozu nemocnice, včetně možnosti návštěv. „Pacienti, kteří jsou u nás v dlouhodobé péči, jsou již velmi dlouhou dobu izolováni od svých blízkých a zejména psychicky je pro ně situace velmi náročná. Nápad instalovat mobilní jednotku před budovu oddělení LDN a sociálních lůžek velmi vítám. Celá aktivita je koordinována za přísných hygienicko-epidemiologických opatření,“ dodal Žolnerčík.

Inspirace přišla z Holandska. „Dlouhé odloučení seniorů řešili jednoduše upraveným kontejnerem. Oslovili jsme tedy partnery Olympijského festivalu a ti nám během dvou týdnů pomohli speciální kontejner vytvořit,“ upřesnil generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík.

Vnitřní prostor je přepažený plexisklem, čímž vznikly dvě stejné místnosti, a návštěvníci se tak bezpečně vidí. Lidé spolu mluví přes mikrofony. Pokud nějaký senior opravdu špatně slyší, může využít připravená sluchátka. Buňka má dva oddělené vchody, aby se lidé přímo nepotkali. Po každé návštěvě následuje dezinfekce prostoru a po celou dobu v obou částech běží čistička vzduchu.

Reklama

Doporučované