Hlavní obsah

Do vlády, nebo do opozice? Jak se sociální demokraté nakonec postaví k nabídce hnutí ANO?

Rozhovor s Jiřím Dienstbierem.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesně za týden by sociální demokraté měli vypsat vnitrostranické referendum, ve kterém rozhodnou o účasti strany ve vládě vedené Andrejem Babišem. V pondělí se přitom má sejít předseda strany Jan Hamáček s premiérem v demisi Andrejem Babišem a doladit znění koaliční smlouvy. V něm chce například záruky, že odsouzený politik by musel odejít z kabinetu. Ve čtvrtek přitom přišla zpráva, že žalobce zastavil trestní stíhání druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Stíhání Andreje Babiše ale dál trvá. Jak se tedy sociální demokraté nakonec rozhodnou?

Do studia jsme pozvali někdejšího ministra a senátora za ČSSD Jiřího Dienstbiera, který spolu s dalšími kolegy z horní komory preferuje, aby ČSSD zůstala v opozici.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček se tento pátek kvůli dalšímu jednání o vládě oproti původním plánům nesejdou. Předseda hnutí ANO Babiš navrhl přesun jednání na pondělí a Hamáček mu vyhověl, sdělil ČTK mluvčí sociální demokracie Petr Vurbs. Náhradní čas, místo a formát jednání se budou ještě domlouvat, dodal. ČSSD a ANO pracují na programovém prohlášení a koaliční smlouvě, případný menšinový kabinet by měla tolerovat KSČM.

Zatímco jednání o programu považují strany více méně za ukončené, problematické by mohly být některé požadavky ČSSD na pojistky v koalici. ANO se zatím staví odmítavě k návrhům, aby člen kabinetu v případě prvoinstančního odsouzení musel rezignovat či aby premiér i zbytek vlády skončili při demisi všech ministrů ČSSD. Sociální demokraté také požadují odvolání zástupců SPD z některých významných funkcí v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Doporučované