Hlavní obsah

Do vlády půjdeme jen s tím, kdo zruší EET, slíbil šéf ODS Fiala

Vyšehradské dvanáctero ODS.

 

Reklama

Opoziční Občanská demokratická strana představila dvanáct bodů, které nazvala Vyšehradskou deklarací. S nimi chce oslovit voliče v říjnových volbách do Sněmovny.

Článek

ODS, která je podle průzkumů volebních preferencí jedním z možných koaličních partnerů předpokládaného vítěze voleb, zveřejnila podmínky, za nichž by vstoupila do vlády.

Jednou z nich je zrušení elektronické evidence tržeb, projektu, s nímž přišel předpokládaný vítěz voleb - šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Předseda ODS Petr Fiala představil dokument v kulisách památného pražského Vyšehradu a to také dalo volebnímu dokumentu název - Vyšehradská deklarace. Zveřejnění zdůvodnila ODS tím, že chce nasměrovat předvolební debatu k závazným slibům.

„Z naší strany je zveřejnění deklarace závazným příslibem, že účast ve vládě musí být jasně svázána s plněním těchto bodů," uvedl Petr Fiala.

Dvanáctero ODS

1. Zvýšení čistých mezd pro všechny zaměstnance cestou snížení daní.

2. Významné snížení odvodu sociálního pojištění pro zaměstnavatele.

3. Zvýšení limitu výdajových paušálů pro živnostníky minimálně dvojnásobně.

4. Závazek vlády nezvyšovat daně pro firmy po celé volební období.

5. Zavedení jednoduchého a jednotného přiznání daní, sociálního a zdravotního pojištění.

6. Zrušení EET a zavedení paušální daně pro neplátce DPH – princip „Zaplať a podnikej bez dalších kontrol“ pro nejmenší podnikatele.

7. Audit byrokratické zátěže a právního systému v klíčových oblastech do šesti měsíců od nástupu vlády a radikální snížení počtu regulací, zákonů a vyhlášek v prvním a druhém roce vlády.

8. Zavedení systému „všechno v jedněch dveřích“ pro vyřízení všech běžných záležitostí pro občany od 1. 1. 2019.

9. Výrazné snížení národních dotací soukromým firmám a výrazné snížení investičních pobídek.

10. Vzdělání se stane finanční a politickou prioritou vlády.

11. Vláda připraví sebevědomou pozici v EU a strategii prosazování reforem EU založenou na národních zájmech a národním konsenzu. Součástí programu vlády bude odmítnutí povinných uprchlických kvót a povinného přijetí eura.

12. Vláda nedovolí zpochybňovat euroatlantickou orientaci ČR, zvýší výdaje na bezpečnost, prosadí postupné zvýšení výdajů na obranu do úrovně 2 procent HDP během šesti let.

ODS by podle volebních modelů agentur ve volbách mohla získat kolem 10 procent hlasů a skončit tak na druhém až čtvrtém místě. Nejvíce - 13 procent - přisuzuje bývalé vládní straně červnový průzkum CVVM.

Už zmíněné hnutí ANO by nyní podle průzkumů podpořilo kolem 30 procent voličů.

Reklama

Doporučované