Hlavní obsah

Do Vltavy v Praze unikla z lodi nafta, vznikla 300metrová skvrna

Ilustrační foto.Video: Jana Lipská, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hasiči únik zastavili s pomocí plovoucích pásů.

Článek

Zhruba 60 litrů nafty uniklo dnes odpoledne z lodi do Vltavy v Praze poblíž Rašínova nábřeží. Na řece se vytvořila zhruba 300 metrů dlouhá skvrna. Pražští hasiči položili plovoucí pásy, které naftu nasakují a zamezují jejímu dalšímu šíření po hladině, a zasypali ji sorbentem, uvedli na twitteru. Únikem se zabývá policie, napsala na twitteru.

Na místo přijelo několik hasičských jednotek a byli povoláni pracovníci magistrátního odboru životního prostředí a Povodí Vltavy. „Položeno bylo celkem 28 kusů sorpčních hadů. Loď byla zajištěna a naftu jsme zasypali sorbentem na hladině,“ uvedli hasiči. Věc si podle jejich mluvčího Martina Kavky převezme specializovaná firma, která naftu se sorbentem z hladiny odstraní a ekologicky zlikviduje.

Policie na twitteru napsala, že nafta unikla z dieselagregátu jedné z lodí. „Následně budeme zjišťovat, kdo nese za tuto situaci odpovědnost a zda se nedopustil protiprávního jednání,“ doplnila.

Naftová skvrna se na Vltavě v centru Prahy v minulosti objevila například v říjnu 2016. Byla dlouhá 50 metrů, hasiči ji ohraničili nornými stěnami a následně ji odstranila odborná firma. Do Botiče předloni v dubnu v pražských Petrovicích unikla nafta z porouchaného linkového autobusu. Hasiči tehdy při zásahu také použili sorpční hady, naftu na hladině zasypali sorbentem a znečištěnou vodu odčerpali.

Reklama

Související témata:

Doporučované