Hlavní obsah

V Praze se brzy vrátí nošení roušek. Kde budou třeba?

Foto: Profimedia.cz

Roušky se s podzimem vrátí, řekla pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Je to jen otázkou času.

Reklama

Hlavní město dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního šíření koronaviru, asi 18 procent případů má neznámý zdroj. Hygiena chce situaci dále hlídat i přes přísnější opatření.

Článek

Podle aktuálních informací Ministerstva zdravotnictví je epidemiologická situace v Praze kontrolována a v čase epidemiologové vidí lehké zlepšení - rizikové trendy neeskalují a infekce neproniká k rizikovým skupinám.

Ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová však zároveň v pondělí uvedla, že se v tak velké aglomeraci může virus ve vyšší míře objevovat dlouhodobě, a je proto třeba počítat s opatřeními. A to včetně návratu povinného nošení roušek, který podle ní přijde už brzy.

„Velmi jsme zvažovali nošení roušek v těchto klimatických podmínkách. Takže počítáme, že se v září obnoví. Ale nejsem schopna říci, kdy přesně. Bude záležet na vývoji onemocnění, zda se například podaří udržet do 20 procent podíl případů, u kterých není znám zdroj nákazy,“ přiblížila hygienička.

Nyní v metropoli platí povinné nošení roušek uvnitř zdravotnických zařízeních a v metru. „Avizujeme, že jakmile to klimatické podmínky dovolí, budou se roušky nosit i v nadzemní části MHD. Protože to je jedno z mála možných opatření. Bohužel se zapomíná dodržovat odstup, kde je to možné. Praha se stále potýká s vysokým výskytem onemocnění a souvislost to jistě má i s chováním lidí,“ dodala.

Do obchodů i tramvají

Že by pražská hygienická stanice mohla v blízké době zavést povinnost nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorech, po pondělím jednání rady řekl i primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

„Pro mě dává větší smysl, pokud hygiena půjde cestou preventivních opatření,“ řekl primátor. Podle aktuálně zveřejněného hodnocení regionů, takzvaného semaforu, Praha spadá spolu s dalšími osmi regiony do zelené kategorie, což je podle primátora správné.

Povinné roušky ve veřejných prostorech by ale podle Hřiba měly přijít na řadu dříve, než hygiena zavede povinnost zakrytí nosu a úst v tramvajích a autobusech. Tam hraje roli počasí, kdy hygienici podle dřívějších vyjádření čekají na podzim, až nebude horko.

V Praze bylo nedávno velké ohnisko nákazy z hudebního klubu Techtle Mechtle, přičemž některé případy, které s ním souvisí, doznívají i v regionech. V souvislosti s červencovou akcí v klubu hygienici evidují nejméně 165 nakažených. Od té doby se denní nárůst počtu nakažených opět ustálil zhruba na 50 denně.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová zároveň v pondělí nevyloučila, že by se roušky do budoucna mohly zavést opět i plošně, jako tomu bylo letos na jaře. Zatím ale nechce situaci předjímat.

„Teď vám z tohoto místa jen těžko můžu říct, že tak ministerstvo učiní i na území celé republiky. Neznám situaci, která bude na konci srpna. Závisí na vývoji epidemiologické situace a na tom, jak budou vypadat stupně pohotovosti na základě dat,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Doporučované