Hlavní obsah

Do Východoevropanů se strefuje nejlépe. Nikdo vás neobviní z rasismu, říká Jiří Hošek o „Jiné Británii”. Napsal o ní knihu

Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když Jiří Hošek v roce 2012 přijel jako zpravodaj Českého rozhlasu do Británie, myslel si, že ho může máločím překvapit. Mýlil se. Jeho kniha „Jiná Británie” vychází tento týden.

Článek

I když sám šéfkomentátor Seznamu označuje za svůj nejsilnější novinářský zážitek na ostrovech londýnskou olympiádu v létě 2012, je zjevné, že to nejdůležitější během jeho pětiletého pobytu se odehrálo v červnu 2016. Britové, lépe řečeno Angličané, jak vysvětluje, odhlasovali v referendu odchod z Evropské unie.

„Brexit jsem nečekal,” připouští Jiří Hošek. V tom se ale neliší od tehdejších průzkumů veřejného mínění nebo velké části britských médií. „Mnoho lidí v Anglii se podívalo na své výplatní pásky a řeklo si: A kde je to bohatství, které vidíme v Londýně? A je také třeba říct, že skutečně vážným problémem byla otázka, jak zůstat v EU a omezit přistěhovalectví z nových členských zemí EU. Spousta lidí měla pocit, že se ulice jejich měst mění tak, jak se jim moc nelíbí,” vysvětluje některé z důvodů pro britské rozhodnutí opustit Unii.

Co všechno se dočtete v jeho nové knize? Proč si Londýn zvolil poprvé v historii svým starostou muslimského politika? A proč Jiří fandí tak zoufalému fotbalovému klubu, který už desetiletí nic pořádného nevyhrál? Podívejte se na celý rozhovor ve videu.

Reklama

Doporučované