Hlavní obsah

Do výroby ventilátorů se pouští výrobce vysavačů i motorů pro F1

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Velká Británie spustila akci, v níž se sdružují firmy různých zaměření, s cílem začít vyrábět plicní ventilátory pro pacienty s koronavirem. Podobně nedostatek klíčových přístrojů řeší i v USA, Itálii a Číně.

Článek

Ve Velké Británii se daly dohromady velké podniky pod štítkem „Ventilator Challenge UK“, které slíbily přerušit vlastní výrobu a na svých pracovních pásech začít produkovat plicní ventilátory pro zdravotnické užití. Mezi firmami je například Siemens, Ford, Airbus nebo Rolls-Royce.

Dohromady podniky dostaly objednávku na výrobu deseti tisíc ventilátorů. Jejich výroba by měla začít už příští týden. Dalších 10 000 ventilátorů si britská vláda objednala i u firmy Dyson, která se dosud proslavila hlavně výrobou vysavačů.

Na londýnské univerzitě UCL tamní inženýři pracují společně s lékařskou fakultou a dokonce s Mercedesem na výrobě přístroje, který dostane kyslík do plic bez užití ventilátoru. Podobná zařízení už v nemocnicích jsou, je jich ale málo, píše BBC. Pacientům s koronavirem tyto přístroje pomáhají i v Číně a Itálii.

Do nemocnice při londýnské univerzitě (ULCH) a dalších tří londýnských nemocnic už bylo posláno 40 těchto zařízení. Pokud se prokáží jako užitečná, výrobce motorů pro vozy Formule 1 Mercedes AMG HPP jich dokáže vyrobit impozantních 1000 za den.

Trump oprášil zákon využitý naposledy za války

Nové epicentrum nemoci COVID-19, Spojené státy americké, už před víkendem oznámily, že budou i firmy, které k tomu nejsou určené, vyrábět plicní ventilátory. Prezident Donald Trump řekl, že americké ministerstvo zdravotnictví donutilo firmu General Motors k výrobě nedostatkových zdravotnických přístrojů.

Trump uplatnil zákon, který mu dovoluje nařídit firmám zvláštní výrobu pro zajištění bezpečnosti země. „Probudil“ tak k životu zákon naposledy využitý během války v Koreji. Trump řekl, že GM „plýtvá časem“. Známý výrobce automobilů se připojil k dalším podnikům, které svou výrobu musely rychle přeorientovat na plicní ventilátory.

Pomůže Ferrari i Fiat

V Itálii, kde na koronavirus umírají stovky lidí denně, jednají automobilky Ferrari a FCA (Fiat Chrysler) s největším výrobcem ventilátorů v zemi Siart Engineering, aby pomohly zvýšit jeho produkci.

Stejně tak Německo požádalo svoje automobilky, aby zvážily výrobu zdravotnického materiálu, a to hlavně masek a právě plicních ventilátorů. Zapojit se má například Volkswagen.

Výrazně transformuje svůj průmysl i Čína. Například z automobilky BYD tam v půlce měsíce vznikla největší továrna na roušky na světě.

Reklama

Doporučované