Hlavní obsah

Do záchrany korálů se pouští i 3D tisk. Vyrábí květináče na dna moří

Podívejte se, jak vypadají květináče pro korály z 3D tiskárny.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

3D tisk se znovu zapojuje do boje za dobrou věc. Vědci v Hongkongu na mořské dno sází speciální tvárnice, prakticky vzato květináče, z 3D tiskárny. Mají být novým útočištěm pro růst a život mizejících korálů.

Článek

První snímky nového způsobu využití produktů z 3D tiskárny už vykazují úspěch. Signalizují ho známky života, konkrétně osídlení korály. V podstatě jde o květináče, které jim vytvořili architekti s experty na podmořské ekosystémy z Univerzity v Hongkongu. Ti už před pěti lety zjistili, že u jejich břehů zmizelo 90 procent korálů.

+7

„Poměrně rychle na dně moře naráz nebylo žádné podloží, ke kterému by se koráli mohli přichytit. Koráli nemají rádi, když jsou obklopeni jen pískem, je totiž drsný a při růstu je odírá. Potřebovali jsme tak něco tvrdého, k čemu by se mohli přichytit, a tak jsme je doslova přilepili na podestýlku,“ vysvětluje David Baker, docent při Ústavu mořských věd Univerzity v Hongkongu.

Odolají rozpadu i zvýšení dna

Tvárnice jsou vyvýšené, kdyby se dno opět zvedlo. Těžká ale byla volba materiálu pro 3D tisk. Jistě ne plast. A betonová náplň by se prý kvůli pH brzy rozpadla. Nakonec vědci vybrali jednoduše hlínu. Jílový květináč s průměrem 60 centimetrů tvarem kopíruje tzv. mozkové korály.

Odolností proti změně klimatu

Projekt běží ve výzkumné fázi již šest let, v červenci vědci zkušebně vysadili 128 tvárnic. Na 40 metrech čtverečních pěstují celkem tři druhy korálů podle různých vlastností: Acropora neboli větevník rychle roste, Platygyra čili mozkový korál se lépe přizpůsobí změnám teplot a Pavona neboli kaktus korál se zase umí vyrovnat se změnami sedimetace.

„Další věc, na kterou musíme myslet, je to, co jsme se naučili z obnovování lesů. A sice to, jak jsme je sázeli a jaké z toho máme zkušenosti. Na květináčích testujeme zvlášť monokulturu, ale i smíšené nebo polykulturní sadby. Chceme do komunity začlenit různé druhy, a vytvořit tak různé úrovně odolnosti a strategií, aby si koráli uměli poradit s klimatickou změnou,“ dodává Vriko Yu, bioložka z Univerzity v Hongkongu.

Zatím mají 100procentní úspěšnost

Na hodnocení projektu je podle vědců ještě brzo, ale po čtyřech měsících prý všichni koráli výsadbu přežili a bují kolem nich i další podmořský život. Technologie je navíc využitelná i v akváriích.

A takhle zachraňuje 3D tisk vejce chráněných želv před snědením na černém trhu. Video: Jan Marek, AP

Reklama

Doporučované