Hlavní obsah

Do zahraničí nemůžu, tak místo cestování dražím pro charitu, říká sochař Burda

Foto: Galerie Kodl

Nemám rád ornament, ale čisté tvary. Inspiruje mě vesmír, říká sochař Rudolf Burda v podcastu Jedno procento Miloše Čermáka.

Reklama

Článek

Hostem 97. dílu podcastu Jedno procento je sochař Rudolf Burda, který z materiálů miluje sklo a nerez, jeho věci jsou v soukromých sbírkách po celém světě a zastává názor, že účelem některých věcí je prostě to, že jsou krásné.

Můj dnešní host má rád sklo. Ale pokud si pod pojmem české sklo představíte například bohatě zdobené šperky či sklenice rafinovaných tvarů, pak jste tentokrát vedle. Sochař Rudolf Burda ornamenty nemá rád. Miluje čisté geometrické tvary. A jak říká, inspirace hledá v makrokosmu i mikrokosmu.

Na to všechno jsem se ho zeptal.

A také na to, že se stalo, že vytvořil dechberoucí instalaci před německým sídlem legendární firmy Leica, a proč se díky ní můžeme pochlubit, že největší čočka v této továrně je české výroby?

Na jaře Rudolf Burda vydražil artefakt nazvaný Virus Fighter, vyrobený z uranového skla, pro pět charitativních organizací. Teď chce pomoci Centru Paraple – v Galerii Kodl pro něj draží dílo Sun Ship.

Ví, kdo jeho Virus Fighter nakonec za půl milionu koupil? Kde by Rudolf Burda chtěl žít, kdyby nežil v Česku? A proč si myslí, že nemá krizi středního věku, byť tomu jisté věci tak trochu nasvědčují? Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za 10 let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Jaký díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované