Hlavní obsah

„Doba přituhuje.” Klaus ml. a Foldyna podepsali petici proti omezení střelných zbraní

Václav Klaus ml. a Jaroslav Foldyna vysvětlují, proč jsou proti omezení držení zbraní.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci Václav Klaus ml. (ODS) a Jaroslav Foldyna (ČSSD) se rozhodli podepsat petici spolku Liga Libe proti směrnici Evropské komise požadující regulaci zbraní a sebeobranných prostředků.

Článek

„Řekl bych, že doba přituhuje, protože poslední dobou nedělám nic jiného, než že podepisuji petice," řekl na úvod svého vystoupení v atriu Sněmovny poslanec ODS Václav Klaus mladší.

K podpisu petice Ligy Libe ho podle jeho slov vedly dva důvody. „V demokratických zemích mají zbraně občané. V nedemokratických a fašistických má většinou zbraně jen vláda. Rád bych patřil k těm svobodným,” uvedl první důvod.

Tím druhým je jeho euroskeptický přístup. „Patřím k poslancům, kteří neradi přejímají jakékoli nesmysly přicházející z Evropské unie ve formě nařízení. Ať už se to týká GDPR nebo držení zbraní,” uvedl.

Jím zmíněné GDPR (obecné nařízení o ochraně údajů) je opravdu druhem nařízení, ovšem omezení zbraní, proti kterému je namířena petice, není nařízením, ale směrnicí.

Druhý z poslanců, místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, zdůvodnil svůj podpis tím, že zpřísnění zákona je podle něj zbytečné. „Český zákon je jeden z nejlepších v Evropě,” uvedl.

Následně přidal často používaný argument: „Legální držitelé zbraní páchají minimum trestných činů a nemám informaci, že by někdo z nich páchal teroristický čin.”

Například ale pachatel největší masové vraždy v dějinách České republiky, třiašedesátiletý Zdeněk Kovář, v únoru 2015 v restauraci v Uherském Brodě zastřelil osm lidí a následně sebe dvěma legálně drženými pistolemi.

Ligu Libe (Liga lidskoprávní bezpečnostní) založili iniciátoři petice „Proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU”. Tu podepsalo přes 110 tisíc lidí.

Nová petice nese název „Za zachování práv bezúhonných českých občanů v oblasti legálních zbraní” a od ledna ji prý podepsalo 2018 60 tisíc petentů.

„My, níže podepsaní občané České republiky, žádáme prostřednictvím této petice Poslaneckou sněmovnu, Senát Parlamentu ČR, jakož i prezidenta a vládu České republiky, aby znovu projednali a podpořili a schválili novelu ústavního zákona o bezpečnosti ČR, zakotvující do našeho ústavního pořádku právo na legální vlastnictví zbraní za účelem zajištění obrany a vnitřní i vnější bezpečnosti našeho státu,“ je uvedeno v petici.

Petice míří proti bruselské směrnici, která zakazuje držení krátkých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než dvacet nábojů a dlouhých poloautomatických zbraní se zásobníkem na více než deset nábojů.

Zakázány mají být i střelné zbraně, které mají skládací nebo teleskopickou pažbu.

Reklama

Doporučované