Hlavní obsah

Dobrá zpráva o koronaviru. Počet vyléčených přesáhl 25 tisíc

Foto: Profimedia.cz

Ráno 23. 2. byl počet uzdravených 25 044.

Reklama

Aktuální data o případech koronaviru s názvem 2019-NCoV ukazují, že sice v některých zemích raketově rostou případy nakažených, roste ale i počet vyléčených.

Článek

Bezmála 80 tisíc nakažených. Již šesté úmrtí na nový koronavirus v Itálii. Každá nová zpráva o šíření smrtícího viru vypadá děsivě. Statistiky ale nabízejí i jiný pohled. A to přibývající počet vyléčených.

Například v Německu se ze všech šestnácti potvrzených případů vyléčilo čtrnáct lidí a nezemřel nikdo. Jeden člověk v Belgii a dva ve Španělsku už také prošli rekonvalescencí a byli kompletně vyléčeni.

Data ukazují, že i když se celkový počet nakažených zpomaluje, počet vyléčených dále stabilně roste. Největší skok se odehrál z 21. na 22. února, kdy bylo potvrzeno vyléčení čtyř tisíc případů.

Že počet uzdravených začíná v poměru dohánět počet nakažených je vidět i na následujícím interaktivním grafu:

Epidemiolog Rastislav Maďar předpokládá, že růst nakažených bude dále zpomalovat hlavně v Číně. „V provincii Chu-pej se už vyčerpaly možné nové případy. A smrtnost je tam teď na vrcholu, protože tamní zdravotníci v tom množství nestíhali dát adekvátní péči všem. Ale to teď pomalu bude ustupovat a i smrtnost se dostane pod kontrolu. Teď naopak budou přibývat nakažení mimo Čínu, ale ne v tak koncentrovaném množství a místní zdravotnické kapacity to budou zvládat lépe. A ta smrtnost nebude až tak vysoká,“ vysvětluje vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity pro Seznam Zprávy.

Podle Maďara převažuje u většiny pacientů lehčí průběh. „Je to skutečně zatím jen odhad, že lehčí versus těžké případy jsou 80 ku 20,“ uvedl. „Já si myslím, že až se to na konci trochu uklidní a bude prostor to analyzovat, že ten poměr bude možná 95 k 5. A u těch lehčích forem samozřejmě současně dochází k uzdravení. Nepotřebují intenzivní péči, nepotřebují teoreticky lůžkovou péči v nemocnicích,“ dodal.

Česká republika pak podle epidemiologa na případný výskyt koronaviru připravena je. „Není připravená na něco, co nastalo v Číně, ale to není žádná země. Ale je připravená na nějaký import plus následně několik případů. Ale naše země v současné situaci více udělat nemůže a je to otázka náhody a štěstí. A také otázka chování lidí. Například pokud u sebe někdo bude pozorovat příznaky koronaviru, tak nepojede městskou hromadnou dopravou do čekárny ke svému praktickému lékaři, ale spíše mu zavolá a bude konzultovat další postup. Ze strany státu se toho už tedy o moc víc udělat nedá,“ uzavírá doktor.

Reklama

Související témata:

Doporučované