Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro rodiče: dětské tábory už od června. Zatím

Foto: Profimedia.cz

Letní tábory jsou v nejistotě. Rodiče na ně děti ani raději nepřihlašují.

Reklama

Ve středu se po tiskové konferenci ministra školství Roberta Plagy rozvířila debata o letních táborech. Vláda schválila jejich konání od 8. června, ve středu ale zaznělo, že by se mohly konat až v srpnu.

Článek

Pořadatelé táborů, provozovatelé ubytování i turistické a dětské oddíly jsou hodně nervózní. Počítali totiž s tím, že se dětské tábory v létě navzdory pandemii koronaviru normálně uskuteční, a to všechny od 8. června, jak to schválila v tomto týdnu vláda. Jenže ve středu znejistěli.

Na tiskové konferenci ministra školství Roberta Plagy (ANO) a epidemiologa Rastislava Maďara totiž i na téma letních táborů došlo. A v souvislosti s ním padl jiný termín – tábory až od srpna.

„Teď rodiče žijí v tom, že tábory budou až v srpnu, pokud vůbec. Tím pádem všechny akce, které by se mohly konat i na konci června, ale hlavně v červenci, jsou ohrožené, protože rodiče děti nepřihlašují. I kdyby se tak konat nakonec mohly, dětí bude třeba jen třetina, a tábory tak budeme muset stejně rušit,“ říká Milena Andrlová, která pro děti v jižních Čechách organizuje tábory 30 let.

V případě stanoveného termínu pro tábory jde ale o nedorozumění. Stále platí červen, nikoliv srpen. Ministr školství totiž při tiskové konferenci zmiňoval pouze vzdělávací kurzy, které by pomohly některým dětem překlenout handicap z doby dálkové výuky.

„Mluvil jsem o hledisku rozdílného socioekonomického statusu jednotlivých rodin, takže pokud situace bude příznivá, tak bychom rádi nějaké vyrovnávací kurzy, když to takto nazvu, nebo letní kempy v našem systému viděli, ale já si je dovedu představit až v průběhu měsíce srpna,“ řekl Plaga.

Ministerstvo školství na dotaz Seznam Zpráv potvrdilo, že svým vyjádřením Plaga myslel pouze vzdělávací akce. Ostatně letní tábory nespadají přímo ani do gesce MŠMT.

Stále platí 8. červen

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) navíc zdůrazňuje, že platí rozvrh rozvolňování, který schválila vláda. A podle harmonogramu se budou vracet do normálu jednotlivá podnikatelská odvětví, pokud se epidemiologická situace nezhorší.

Hotely a další ubytovací zařízení se tak otevřou 8. června. Od toho samého data bude také možné uspořádat zotavovací akce pro děti do 15 let, tedy včetně letních táborů. I když budou muset stejně jako všichni ostatní v rámci rozvolňování dodržovat přesně vymezené podmínky.

„Platí to, co je v harmonogramu uvolnění podnikatelských a dalších činností, který vychází z vládního usnesení. Nedá se samozřejmě vyloučit, že se to bude podle vývoje epidemiologické situace nějakým způsobem měnit,“ říká mluvčí MPO Štěpánka Filipová.

O táborech se rozhodne v květnu

Zmatek ohledně letních táborů vyvolalo hlavně středeční prohlášení koordinátora epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislava Maďara.

„Je to riziko, že se tam sejdou děti z různých domácností i z různých částí země a se svými vlastními rizikovými faktory. Muselo by se to tedy definovat formou čestného prohlášení. Ale ani tak nemůžeme říct, že by to bylo možné v červenci. Doufám, že by to mohlo být v srpnu,“ řekl k možnosti uspořádat letní tábory na tiskové konferenci Maďar.

To ale neznamená, že neplatí 8. červen, který vláda táborům jako první možný přisoudila. Maďar pouze připouští, že se termín může na základě epidemiologického vývoje ještě měnit.

„V rámci toho vládního dokumentu je to myšleno nejdříve od toho termínu, za přesně definovaných podmínek, a pokud se nezhorší epidemiologická situace. Teď to nemá smysl řešit. Je tam velká míra nejistoty ohledně vývoje situace. Přesněji k tomu zaujmeme stanovisko až v polovině května,“ uvedl Maďar pro Seznam Zprávy.

Pokud to alespoň trochu půjde, je expertní tým na ministerstvu zdravotnictví připraven povolit tábory už v červenci. Muselo by ale podle Maďara jít o homogenní skupiny do 50 osob, například skauty.

„Všichni počítáme se zpřísněním opatření nebo i odkladem toho původního červnového termínu, ale ten zmíněný srpen by zrušil jakoukoliv možnost, aby se vůbec tábory konaly,“ dodává Andrlová.

Reklama

Doporučované