Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro vyléčené z covidu. Imunita drží měsíce. Má to však své ale

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Oddechnout by si mohli všichni, co si covidovým trápením už prošli. Podle minimálně tří zahraničních studií je uzdravený jedinec chráněný nejméně pět měsíců. Samozřejmě, má to háček.

Článek

Nemalou odměnou po prodělání onemocnění covid-19 je získání imunity. Zatímco všeobecně přetrvávalo přesvědčení přibližně o třech „bezpečných“ měsících, minimálně tři studie za poslední měsíc potvrzují, že byl původní odhad zbytečně podhodnocen.

Nejnovější studii přináší vědci z Public Health England, kteří zkoumali sílu imunity těch, kteří si nemocí prošli, a těch, jímž se zatím vyhýbala. Výsledky v prvním případě ukazují, že uzdravení mají o 83 procent nižší pravděpodobnost chycení koronaviru ve srovnání s druhou skupinou. I tato zpráva má ale háček – někteří lidé se mohou nakazit znovu a být (klidně bezpříznakovými) přenašeči onemocnění. Pravidla pro zvýšenou sebekontrolu by tak měla platit pro všechny stejná, varují lékaři.

Studii uveřejněnou BBC vedla profesorka Susan Hopkinsová. Podle ní jsou výsledky na jednu stranu povzbudivé. Dokazuje se, že imunita po prodělání nemoci sice trvá déle, než se předpokládalo, přesto však ani obavy ze znovunakažení mnohdy nedonutí jedince chránit se stoprocentně. A to je dle Hopkinsové chyba. Zejména u některých nakažených se prokázala tak vysoká přítomnost viru v těle, že hrozil jeho další přenos na druhé. A nutně ani nemuselo jít o příznakového pacienta. „To znamená, že i když si myslíte, že jste již tuto nemoc měli a jste chráněni, a že jste si jisti, že je velmi nepravděpodobné, že se u vás rozvinou závažné příznaky, tak ale stále existuje riziko, že byste se mohli s virem setkat znovu a přenést ho na ostatní,“ vysvětlila pro BBC. „Nyní je více než kdy jindy důležité, abychom všichni zůstali doma, abychom chránili naše zdravotnictví a zachraňovali životy.“

Velká Británie od června do listopadu 2020 pravidelně testovala téměř 21 000 zdravotníků. Cílem bylo získat dva druhy informací – zda nemocniční zaměstnanec covid-19 prodělává právě teď, nebo jestli se s koronavirem setkal už v minulosti. Z těch, kteří neměli žádné protilátky, a tudíž pravděpodobně covid-19 neprodělali, se u 318 z nich vyvinula následná infekce. Mezi 6 614 s protilátkami bylo ohrožených jen 44.

Vědci teď budou ve sledování zdravotníků pokračovat. Definitivně by se o době trvání imunity mělo vědět po roce výzkumu. Do něj také bude navíc zahrnuta i zmutovaná varianta viru, která se v Británii na počátku studie nevyskytovala. Sledování imunity chtějí vědci provádět také u těch, kteří dostali vakcínu.

Doktor Julian Tang, odborník na viry na univerzitě v Leicesteru, uvedl, že jsou takové výsledky pro zdravotnické pracovníky uklidňující. „Vakcína po zotavení se z covidu-19 není problémem, může posílit přirozenou imunitu, jako to bývá u sezónní vakcíny proti chřipce,“ říká pro BBC. „Výsledky této studie ale mohou zdravotníky uklidnit a pomoci jejich úzkosti z toho, že by se mohli covidem-19 nakazit podruhé.“

Nejde o ojedinělou studii, která došla k obdobnému výsledku. 30denní výzkum provedla i Oxfordská univerzita ve spolupráci s Oxford University Hospitals NHS Foundation Trust na 12 180 zdravotnických zaměstnancích. I ti byli testováni na protilátky proti viru způsobujícímu covid-19. Nemocnice pravidelně testovala zaměstnance, a to jak v případě, že se necítili dobře, tak také v rámci pravidelného preventivního testování. Vědci poté sledovali, zda zaměstnanci, kteří byli dříve nakaženi, měli větší či menší pravděpodobnost další nákazy.

Během studie se u 89 z 11 052 zaměstnanců bez protilátek vyvinul covid-19 i s příznaky. U žádného z 1 246 zaměstnanců s protilátkami nedošlo k symptomatické infekci. Zaměstnanci s protilátkami měli také menší pravděpodobnost pozitivního testu na covid-19 bez příznaků. 76 zaměstnanců bez protilátek mělo pozitivní test ve srovnání s pouhými třemi s protilátkami. Všichni tři zdravotničtí pracovníci s protilátkami, kteří měli pozitivní test na virus, byli v pořádku a znovu se u nich příznaky covidu-19 neobjevily. Ochrana by měla přetrvávat šest měsíců.

S obdobným výsledkem přišli v prosinci také například Brazilci. Výsledky studie IrsiCaixa prokázaly, že přítomnost protilátek, které mohou sloužit jako ochrana proti znovunakažení, v těle přetrvává ještě o měsíc déle, než prokázali Britové z Public Health England. „Studie potvrdila, že pacienti s covidem-19 vytvářejí neutralizující protilátky, které jsou schopné blokovat virus, a tudíž mít ochranný účinek, nejméně šest měsíců od okamžiku nákazy,“ píše v prohlášení institut IrsiCaixa.

Odborníci z institutu, který v roce 1995 vznikl jako ústav pro výzkum onemocnění AIDS, půl roku sledovali 210 lidí nakažených novým koronavirem. Nepříznaková byla polovina z nich, druhá část pak vyžadovala hospitalizaci. U pacientů s těžším průběhem následné testování prokázalo vyšší tvorbu protilátek.

Reklama

Doporučované