Hlavní obsah

Dobré časy jsou vidět i na výplatní pásce. Nový přehled profesí, kde se daří

Podmínky pro holiče, které se těžko odmítají? Lidé nejsou, mzdy proto rychle rostou. Video: Petr Švihel

 

Reklama

Firmy musí nabízet zajímavější peníze, aby je přetáhly nebo si je udržely. Které profese nejvíce vydělaly na nízké nezaměstnanosti? Přinášíme první čísla.

Článek

Holiče lákají na čistou mzdu 30 tisíc korun měsíčně a nabízejí k tomu ještě další tisíce korun jako osobní ohodnocení a možnost si přivydělat za prodej kosmetiky. Nízká nezaměstnanost se odráží ve znatelném růstu mezd napříč obory.

„V loňském roce rostly mzdy o patnáct procent a jedním ze zásadních faktorů byla nízká nezaměstnanost, potažmo velký počet volných pracovních míst,“ říká Ladislav Kučera, ředitel personální společnosti Hays.

Peníze se přidávaly téměř všude. Výrazněji rostly mzdy zejména u dosud hůře placených pozic.

A kdo na nízké nezaměstnanosti nejvíce vydělal?

Podle dat personální společnosti Hays rostly obecně ve finančním sektoru mzdy o pět až deset procent. Například účetním však rostly v průměru o 15 procent, a to na zhruba 37 tisíc korun měsíčně.

O dvacet procent se pak zvedly výplaty v administrativě. Důvod? Chybí kvalitní lidé.

Manažer kanceláře si polepšil o deset tisíc korun, v průměru na padesát tisíc.

K velkému, až 20procentnímu navýšení došlo i ve strojírenství. Polepšili si zejména inženýři ve výrobě nebo manažeři kvality.

Naopak v IT mzdy příliš rychle nerostly. Firmy už nemají odkud brát peníze.

„Firmy dříve výrazněji navyšovaly a ubíraly si část zisku. Dnes už nemají příliš velký prostor mzdy navyšovat,“ říká Vladimír Kočí, který se specializuje na hledání IT odborníků pro firmy.

Reklama

Související témata:

Doporučované