Hlavní obsah

Dobré zprávy v čase koronaviru: Pomoc nabízejí desítky lidí

Foto: pixabay.com/cocoparisienne

Dobrovolníci pomáhají seniorům s nákupy, vyzvedáváním léků a s venčením psů.

Reklama

Nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři. Neměli by tak příliš vycházet mezi ostatní lidi.

Článek

Senioři jsou dle statistik nejohroženější skupinou, pokud jde o nákazu novým typem koronaviru, jehož epicentrem se právě v těchto dnech stala podle zdravotníků Evropa. Měli by se co možná nejvíce izolovat, protože průběh nákazy je ve věkové skupině nad 70 let velice vážný. Jak mají ale řešit běžný provoz?

Jednou z organizací, jež pomáhá seniorům, je Život 90. Zřídila speciální linku pro seniory, kteří potřebují pomoci. „Linka pro seniory je 800 160 166 s tím, že senior může zavolat kdykoliv. Důležité je, že tato linka je určena pouze pro hlavní město Praha. Senior může zavolat, pokud potřebuje s něčím poradit, ale především je zřízena pro pomoc například s vyzvednutím léků v lékárně, pro zajištění nákupu nebo vyvenčení pejska,“ řekla Seznam Zprávám manažerka Terezie Šmídová. Dobrovolníků mají dostatek, zaznamenali velký zájem z řad skautů i jednotlivců. Zaregistrovaných je jich okolo dvou set.

Nejčastěji však senioři volají kvůli tomu, že nevědí, kde koupit roušky nebo respirátory, popřípadě, že se nemohou dovolat na hygienu. „U hygieny je problém, že se tam lidé nemohou dovolat, protože ta linka je evidentně přetížená,“ postěžovala si Šmídová. Zatím však nevnímají ze strany seniorů pocit strachu, spíše bezradnosti.

Problémem je i to, že na linku často volají z jiných krajů, kde organizace není schopna zajistit dobrovolníky. Tento problém by mohla vyřešit iniciativa Skautu, která se rozhodla spojit s centrem Elpida. „Systém, jenž by měl být celorepublikový, chystáme s Elpidou, která provozuje linku pro seniory. Teď pracujeme na tom, abychom dokázali od Elpidy přebírat poptávky od seniorů z jejich linky. A my je pak propojíme s našimi dobrovolníky přímo v místě,“ řekla Seznam Zprávám tisková mluvčí Skautu Barbora Trojak.

Vše je ale zatím v plenkách a teprve se vše musí právně a bezpečnostně ošetřit. V první řadě plánují spustit zatím jednoduchý systém, u kterého si vyzkouší, zda to bude fungovat.

Motivace je pro skauty jasná. „Služba veřejnosti a služba bližním je úplný základ skautingu, takže ve všech takovýchto případech se zapojujeme. Navíc máme zavřený skauting, takže naši skauti mají dostatek času,“ dodala Trojak.

Skauti a organizace nejsou však jediní, kdo se do pomoci seniorům pustil. Například starosta města Kuřim Drago Sukalovský vyvěsil na svůj facebookový účet pobídku pro občany, aby se stali dobrovolníky. „Hledáme případné dobrovolníky, kteří by, bude-li to nutné, byli ochotni pomoci za daných podmínek s nákupy pro starší a nemocné osoby, případně pomohli s hlídáním dětí. Někteří z vás už takovou pomoc nabídli,“ napsal starosta a doplnil příspěvek o informaci, kam mohou zájemci napsat.

Nezaháleli ani studenti z Masarykovy univerzity v Brně, kde studentka Marcela Vrátná založila facebookovou skupinu s názvem „Koronavirus – dobrovolnictví a další pomoc v rámci PrF MUNI“. Během několika hodin měla skupina zhruba 200 členů. „V návaznosti na dopis zveřejněný rektorem Masarykovy univerzity jsem se rozhodla založit skupinu, kde budou všichni, již svou pomoc nabízí, sdílet různé možnosti a příležitosti pomoci,“ píše Marcela ve skupině.

Skupina druhý den však musela být zrušena akademickým senátem, který zakazuje samoorganizování studentů. Nakonec univerzita zřídila vlastní databázi dobrovolníků, kteří jsou ochotni pomáhat při zvládání epidemie. K tomuto dobrovolnictví je vyzval sám rektor univerzity Martin Bareš.

„Během několika málo hodin se přihlásilo na 850 studentů a všem za to děkuji,“ vyjádřila se pro Seznam Zprávy mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. „V pátek se školili první medici, aby mohli v sobotu začít pomáhat s odběry stěrů při testování na nákazu koronaviru ve stanech, které za tímto účelem zřídila Fakultní nemocnice Brno. V sobotu ráno se budou školit další studenti naší lékařské fakulty, aby mohli pomáhat na infolinkách Krajské hygienické stanice nebo lince 112, které bojují s náporem dotazů. Studenti pedagogické fakulty začnou v pondělí hlídat malé skupinky dětí lékařů a sester Fakultní nemocnice Brno,“ řekla Fojtová.

Pro dobrovolníky v Praze byl v pátek navíc zřízen portál Pomahamepraze.cz ve spolupráci s Českým červeným křížem a s hasiči, kde se mohou dobrovolníci snadno registrovat. Stačí vyplnit jednoduchý formulář a podepsat prohlášení, které se týká zdravotní způsobilosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované