Hlavní obsah

Dobří lidé ještě žijí. Soucitní sousedé nosí v Ostravě promrzlým bezdomovcům do veřejné lednice salámy, sýry, ale i peníze

Do veřejné lednice ukládají lidé nejen trvanlivé potraviny, jako například salámy, ale i potraviny rychlé spotřeby - sýry, jogurty, mléko. A někteří přidávají i peníze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Každé ráno nosí lidé v Ostravě jídlo do veřejné lednice. A každý večer je lednice prázdná. Tato netradiční forma pomoci bezdomovcům má především v těchto mrazivých dnech mimořádný úspěch. Inspirovat se jí proto chtějí i další města. Například nedaleký Hlučín.

Článek

Jak taková lednice funguje? Lidé přicházejí a ukládají dovnitř potraviny, ideálně trvanlivé, tedy například salámy. Ovšem vzhledem k faktu, že lednice je každý večer do posledního drobku vyprázdněná, hodí se i třeba jogurty nebo mléko.

V Hlučíně už o nápadu jednala s vedením města Charita Hlučín. Zatím ovšem není jasné, kde by mohla lednice stát. Je totiž třeba dodržovat základní pravidla. Jedná se o nakládání s potravinami, což je oblast podléhající velmi přísným normám a schválit je musí například Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

V Ostravě se v pondělí v souvislosti s mrazy otevřela krizová noclehárna pro bezdomovce. Je v Charitním domě sv. Benedikta Labre v Ostravě-Vítkovicích. Obsazena zatím ale úplně není. „Kapacita 60 lůžek je využita z 80 procent,“ řekl pracovník charitního domu Václav Jícha.

Krizovou noclehárnu charita otevírá vždy při větších a soustavnějších mrazech. V okamžiku, kdy se oteplí, její provoz zase omezuje. „V noclehárně je kapacita pro 50 mužů a 10 žen. Jde o nouzové přespání, kde se snažíme bezplatně přijmout každého. Jen když je někdo opravdu hodně opilý, tak u nás přespat nemůže,“ řekl Jícha.

Nyní je noclehárna podle něj využita přibližně na 80 procent. „Přespává tam okolo 40 lidí,“ uvedl. Pokud se předpovědi potvrdí a během týdne noční teploty klesnou až k minus 25 stupňům Celsia, zájem bezdomovců určitě ještě poroste. „Pokud by v takových případech nestačily připravené postele, budeme nabízet zájemcům o přespání alespoň židle,“ dodal Jícha.

Nenaplněno zatím zůstává zimní noční centrum, které v Ostravě provozuje Armáda spásy. „Otevřeno máme dva týdny. V průměru u nás přespává okolo 20 lidí,“ řekla pracovnice Armády spásy Jana Petričková. Kapacita centra je 80 lůžek a 20 židlí. „Zájem lidí se bude postupně zvedat. Mrazy už trvají dlouho. Jsme i v terénu, tak víme, že ještě vydrželi ti, kteří mají přístřešek a mohou si rozdělat oheň,“ řekla Petričková.

To, že noclehárny zatím nejsou zaplněné, může být podle jejich pracovníků tím, že mrazy ještě nejsou extrémní. Navíc bezdomovci využívají i jiných míst, kde je teplo, třeba nádraží. Podle dostupných údajů žije na Ostravsku téměř tisíc lidí bez domova, z toho necelou desetinu tvoří ženy.

Někteří bezdomovci noclehárny odmítají kvůli řádu, který tam musí dodržovat. Tvrdí, že by jim chyběla svoboda.

Reklama

Doporučované