Hlavní obsah

Dobrodružný adrenalin je dobrý, ten pracovní ale ne, říká psycholog

Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dobrá zpráva pro milovníky adrenalinu. Podle psychologa Tomáše Vašáka je v pořádku vyhledávat dobrodružství. „Není to ale kvůli adrenalinu samotnému, ale spíše tomu, co přijde po něm,” tvrdí. „Pokud je ale někdo neustále ve stresu třeba v práci a adrenalin se mu vyplavuje dlouhodobě, je to špatně,” dodává.

Článek

Tomáš Vašák se zabývá psychologií, o vlivu adrenalinu na lidský organismus píše i články. Sám ale vyznavačem extrémních sportů není. Také upozorňuje na možnou závislost a posouvání hranic. „Když člověk dělá něco nebezpečného často, ten pocit se mění, zvyká si, proto se snaží zkoušet nové a nové věci a jednou se zákonitě musí dostat na hranu, za kterou už to prostě nejde,” myslí si.

„Adrenalin tělo aktivuje do bojového režimu, potřebovali jsme to vždy, proti šelmám v divočině, proti nepřátelům ve válkách,” odkazuje Tomáš Vašák na historii lidstva. Proč ale lidé mají potřebu vyhledávat zábavu, při které jde o život dobrovolně, v dobách míru a blahobytu? Co je vlastně ta takzvaná závislost na adrenalinu, jak vzniká a jak se projevuje? Nejen na tyto otázky se moderátor Tomáš Vzorek ptal psychologa Vašáka v pořadu Hrana. Celý díl najdete ve videu u tohoto článku.

Pořad Hrana se vysílá nově každou sobotu ve 20 hodin v televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované