Hlavní obsah

Dobrou diplomacii ano, ale ne podlézání. Nedělejme Číně vazala, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o možném dopadu změn v politické situaci na vztahy s Čínou.

Reklama

Média v Číně hodnotí vývoj v české politice jako „náhlou změnu oblohy“ a Čína by „měla být ostražitá“. Jaký bude mít výsledek voleb i stav prezidenta Miloše Zemana dopad na vztahy obou zemí podle čtenářů Seznam Zpráv?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u článku na téma, jak víkendové volby a vážný zdravotní stav hlavy státu otřásly čínským pohledem na Česko.

Jan Mašek: To, co v posledních letech předváděl Hrad ve vztahu k Rusku a Číně, je podle mne za hranou. V České republice je určujícím prvkem zahraniční politiky vláda, a tak by to mělo být i nadále. Naše místo v NATO a EU je nezpochybnitelné. S Ruskem ani s Čínou si nikdo žádný konflikt nepřeje, ale ne druhou stranu jim nemá cenu nijak podlézat. Obchodně to i přes dlouhodobé až vazalské snažení prezidenta stejně nikam nevedlo, takže nemá cenu ze sebe dělat dále šaška. Navíc pandemie ukázala zranitelnost toho, když se vše vyrábí pouze v Číně a lze předpokládat, že hodně strategických výrob se vrátí zpět do Evropy.

Petr Vysočina: Diplomacie je základem úspěšného státu. A pokud to někdo nechápe, tak se podívejte na paní Merkelovou, jak se usmívá s Putinem, když jde o plyn a Nord Stream 2. Nedělejme vazala se ztrátou pro naše firmy, ale dělejme dobrou diplomacii, aby naše firmy mohly obchodovat. Nemusíme nikomu lézt do zadku, ale zároveň nemusíme na někoho stále něco házet. Ať si Rusko, Čína a dnes také USA domácí problémy vyřeší bez našich názorů. A Čína vůči nám? Nemáme pro ně žádný význam.

Ladislav Tříska: No, jak mohou být vztahy dobré, když Čína uplatňuje pouze politiku síly. Když jim někdo poklonkuje, jsou ochotni upustit nějaký drobek, když poklonkovat a servilně sloužit přestane, stane se nepřítelem. Oni s námi nikdy nejednali na úrovni přátel, ale na úrovni posluhování velké Číně.

Petr Lidmila: Celý západní demokratický svět udělal obrovskou chybu, že se orientoval na Čínu a její levnou pracovní sílu. Teď to všem dochází a bude hodně bolet se od nich odstřihnout. Čína vyrábí velice nekvalitní zboží a mluvit o lidských právech není třeba. Čím rychleji se to udělá, tím bude pro svět lépe.

Josef Zibner: Západní svět předal Číně podstatnou část výroby, jejíž produkty potřebuje člověk ke svému každodennímu životu. Ostatně vidíme to na každém kroku. Platební bilanci obchodu s Čínou nám dosud nikdo nevysvětlil. Opravdu si můžeme nějak vyskakovat?

Petr Švec: Mobilizovat by měly zejména naše rozvědky, představovat si, že to tak Rusko a Čína nechají, by bylo neskonale naivní. Budou se snažit hledat cestičky, jak situaci destabilizovat a všechny prostředky k tomu jim budou dobré. Je třeba velice zbystřit a zintenzivnit kontrarozvědnou činnost.

Petr Baradáč: Pokud se tu někdo ohání obchodem, naše obchodní bilance je násobně větší s Tchaj-wanem. Čína a ani Rusko pro nás nejsou významní obchodní partneři. Pro nás je zásadní EU a v Asii Tchaj-wan. Takže říkat si tu může, co kdo chce, ale fakta a čísla jsou daná.

Martin Novák: A kde jsou vlastně ty čínské investice, co prezident Zeman opakovaně v Číně dohodnul?

Vladimír Anděl: No já vím, je pohodlné spoustu věcí kupovat levně z Číny. I když ty věci jsou (ne vždy, ale často) svojí kvalitou takové, že je za chvíli vyhodíte a budete kupovat znova. Je to jen plýtvání surovinami a energií na výrobu těch věcí. Tu energii Čína bere převážně z uhlí, a proto jejich životní prostředí vypadá tak, jak vypadá a je největším světovým znečišťovatelem ovzduší. Evropa se musí trochu postavit na vlastní nohy a nabízet výrobky kvalitní a na vyšší technické úrovni. Pak budeme na Číně nezávislí i politicky. Současná situace byla neudržitelná a jsem rád, že komunisté a ČSSD jsou konečně mimo hru.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Jan Nový: Jeden článek o napjatých vztazích s Čínou, druhý o obchodní válce EU s Británií, do toho energetická krize, ekologická diktatura a blížící se krize v automobilovém průmyslu. Pro nás Čechy pouze jasná ukázka toho, že se musíme spolehnout jen sami na sebe.

Martin Vácha: Outsourcing do Číny byla velice krátkozraká strategie. Pár let se ušetřilo, v Evropě se veškerá výroba zlikvidovala. Teď, když jsme na nich závislí, si můžou diktovat, a to málo, co se ušetřilo, jim zaplatíme několikanásobně zpátky. A s Huawei a jeho údajným bezpečnostním rizikem to taky nebude jen tak. Kdo se trochu vyzná v mobilech, tak ví, že Huawei zhruba v době, kdy se o tom začalo mluvit, přestal umožňovat u svých výrobků tzv. odemčení bootloaderu, což umožňuje změnu např. instalovaného systému. Možná se pletu, ale tím tak trochu potvrdili, že tam ta zadní vrátka možná jsou, protože instalací tzv. Custom ROM se vrátka buď zavřou, nebo odstraní. Takže říkám: všeho s mírou. Obchodní spolupráce ano, ale ne lézt slepě do zadku. Ani Východu, ani Západu.

Reklama

Doporučované