Hlavní obsah

Dobrovolně tratí miliony dolarů, ale platy nám nezvednou. Proti Amazonu protestují vlastní zaměstnanci

Zaměstnanci Amazonu protestují proti poměrům ve firmě.Video: Klára Galová, AP, Reuters

 

Reklama

Výroční akce Prime Day umožňuje vybraným prémiovým zákazníkům Amazonu nakupovat zboží za výrazně zvýhodněnou cenu.

Článek

V pondělí spustila americká společnost Amazon dvoudenní slevovou akci s názvem Prime Day. Během trvání akce mohou předplatitelé prémiové služby Amazon Prime využít v internetovém obchodu řady výrazných slev, napsal britský The Guardian.

Slevovou akci ale napříč světem provází protesty zaměstnanců firmy. Těm se nelíbí, že zatímco si Amazon, který po celém světě zaměstnává 630 tisíc lidí, může dovolit tratit miliony dolarů na slevách, pracovníkům vyplácí nízkou mzdu a nutí je pracovat ve špatných podmínkách. Pracovníci kritizují zejména neplacení přesčasů, krátké přestávky či velké a náročné pracovní tempo. „Zatímco Amazon podporuje hon na výhodné nákupy výraznými slevami, nedostávají zaměstnanci mzdu, která by pokryla jejich životní náklady,” napsal v prohlášení Orhan Akman, člen odborů v německé pobočce Amazonu.

Každých osm vteřin nová zásilka

Ve Spojených státech začaly v pondělí protesty v šesti městech. V Minnesotě plánovali zaměstnanci na šest hodin přestat pracovat. V Německu, které je pro Amazon druhým nejdůležitejším trhem (právě po USA), plánovali zaměstnanci firmy stávkovat například v Rheinbergu, Lipsku nebo Grabenu. Ve Velké Británii chtějí pracovníci Amazonu stávkovat celý týden, napsala BBC.

„Rychlost, jakou musíme pracovat, je velmi fyzicky i mentálně vyčerpávající, v některých případech způsobuje i zranění,“ řekl pro BBC William Stolz, skladník v minnesotské pobočce Amazonu, který dodal, že musí během desetihodinové směny vzít každých osm vteřin novou zásilku.

Hrozba deportace

Pro některé pracovníky v amerických pobočkách vstupuje do hry kromě nízké mzdy a špatných podmínek ještě jeden faktor. Amazon je ve Spojených státech navázán na vládní agentury, které mají na starosti deportace imigrantů. Firma poskytuje osobní údaje zaměstnanců ministerstvu vnitřní bezpečnosti, což vládním složkám umožňuje přistěhovalce sledovat a případně zadržet.

Amazon navíc plánuje ve spolupráci s deportačními orgány ještě pokročit. Společnost bude sdílet s ministerstvem vnitřní bezpečnosti rozsáhlejší data, jakými jsou například barva očí nebo tetování, která poslouží ke snadnější identifikaci. Ohrožení zaměstnanci proto v pondělí doručili do domu zakladatele Amazonu Jeffa Bezose (nejbohatšího muže na světě) petici čítající 250 tisíc podpisů, která požaduje zpřetrhání výše zmíněných vazeb.

Údajná likvidace vrácených zásilek

Mimo zaměstnanců firmy protestuje v Německu proti Amazonu také ekologická organizace Greenpeace, napsala německá agentura DPA. Greenpeace se nelíbí, že zboží, které zákazníci v Německu vrátí, se ve velké míře nevrací zpátky do prodeje, ale Amazon ho likviduje. Amazon podle Greenpeace likviduje přibližně třicet procent vrácených zásilek. Americká firma se v červnu ohradila, že zpět do prodeje se vrací drtivá většina zboží.

Celosvětové protesty vůči gigantické firmě, která ročně prodá zboží v hodnotě přesahující čtyři miliardy dolarů (88 miliard korun), schvaluje také například kandidátka na příští prezidentku USA Elizabeth Warrenová. „Plně podporuju stávku pracovníků Amazonu během akce Prime Day. Jejich boj za bezpečná a spolehlivá pracovní místa nám připomíná, že se musíme spojit, abychom udrželi velké korporace zodpovědné,“ napsala Warrenová na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované