Hlavní obsah

Dobrovolníci i letos pomohou se záchranou zámku Veselí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dobrovolníci i letos pomohou s opravami a záchranou zámečku Veselí u Janovic nad Úhlavou na Klatovsku. Zámek si od roku 2014 za korunu ročně po dobu 30 let pronajímá od soukromého zahraničního majitele spolek Tvrz Veselí.

Článek

„Dobrovolníci z různých zemí světa se už ve čtyřech předchozích letech na práci v létě podíleli. Pracovní akce, jejichž součástí je ale i poznávání okolí a setkávání s místními lidmi, organizuje nezisková organizace INEX,“ řekl vedoucí dobrovolnické akce Jiří Špurek.

„Letos by mělo od 9. do 23. srpna pracovat ve Veselí asi sedm dobrovolníků z několika zemí Evropy a tři vedoucí. Dobrovolníci se zaměří na odstranění sutin z části rekonstruovaného hradu, stavění lešení a na údržbu parku,“ popsal.

Zámek byl postaven ve druhé polovině 19. století, základem se stalo obvodové zdivo bývalé tvrze zřejmě ze 14. století. K západnímu průčelí byl přistavěn objekt s plochou střechou, cimbuřím a věžičkami. Na severovýchodní straně byla postavena třípatrová osmiboká věž s ochozem v nejvyšším patře. Stavba je ale ve velmi špatném stavu. Spolek Tvrz Veselí vznikl v roce 2014, aby zříceninu obnovil a zpřístupnil ji veřejnosti pro kulturní a vzdělávací účely.

„Kolem zámku jsem chodívala již jako malé dítě a vždy mi bylo líto, že tak pěkná budova takto chátrá. Proto když mi v roce 2014 byla nabídnuta možnost pomoci při záchraně zámku, jsem se domluvila s dalšími nadšenci na spolupráci a díky dobrovolníkům se nám zachovávání budovy poměrně daří,“ řekla Marta Tomanová ze spolku. Nadšenci se snaží získat na rekonstrukci peníze z různých nadací, dotačních programů a sbírek.

Sdružení dobrovolných aktivit INEX se mezinárodním dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním zabývá od roku 1991. Přijímá zahraniční dobrovolníky na aktivity v Česku a naopak vysílá dobrovolníky z Česka do světa. Kvůli koronavirové pandemii se INEX letos zaměřil na lokální úroveň. Na letošní letní sezonu připravil s partnerskými neziskovými organizacemi, spolky a obcemi téměř 30 pracovních aktivit na území ČR.

Reklama

Doporučované