Hlavní obsah

Dobrovolníci u Portorika zachraňují korálové útesy zdevastované hurikánem. Přesazují je zpátky na jejich místo

Ochránci přírody u Portorika zachraňují zničené korálové útesy.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Ochránci přírody pracují na záchraně korálových útesů u Portorika, které zničil hurikán Maria. Dobrovolníci je skládají dohromady jako puzzle.

Článek

Portoriko se stále vzpamatovává ze škod způsobených hurikánem Maria, který se přes ostrov prohnal loni v září. Kromě zničených budov a vyvrácených stromů bouře napáchala značné škody i pod hladinou moře, když rozmetala korálové útesy. Dobrovolníci se je nyní snaží doslova opravit.

Silná bouře korály rozbila na kusy o velikosti grepu až osobního automobilu a rozptýlila je do velké vzdálenosti. Jelikož jsou ale koráli stále živí, mohou je ochránci přírody posbírat a vrátit na poničené útesy.

Stav korálových útesů je pro Portoriko důležitý nejen z ekologického hlediska, ale i z ekonomického. Útesy jsou totiž jednou z největších místních turistických atrakcí. Chrání pobřeží před vlnami a zároveň v nich žije řada živočichů, kteří tvoří nedílnou součást jídelníčku místních obyvatel.

Projekt za téměř 1,5 milionu dolarů financuje z většiny americká vláda. Mělo by se v rámci něj opravit 100 až 300 útesů v okolí Portorika během dvou měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované