Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Čeští veteráni nejsou jenom fenoménem minulosti

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Letošní 11. listopad, Den válečných veteránů  tedy výročí konce 1. světové války  jsme se v Paměti národa rozhodli připomenout speciálním natáčením podcastu Dobrovský & Šídlo s generálem Petrem Pavlem v Divadle pod Palmovkou.

Pojem „válečný veterán“ máme spojený především s oběma světovými válkami. Jenomže váleční veteráni nejsou fenoménem minulosti. I dnes máme mnoho důvodů a vlastně i povinnost si vážit těch, kdo jsou ochotni obětovat svůj čas, schopnosti, zdraví a někdy i život naší svobodné existenci v demokratickém státě.

Globálních hrozeb přibývá, bezpečnost euroatlantického světa je na velmi tenkém ledě a účast českých vojáků v zahraničních misích je zásadním příspěvkem k naší obranyschopnosti. Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo otvírají se svým hostem, bývalým předsedou vojenského výboru NATO Petrem Pavlem, mnoho témat týkajících se geopolitiky.

Nevyhneme se otázkám, na které se těžko hledají odpovědi. Třeba jak zpětně hodnotit fakt, že po 11. září se do Iráku šlo na základě přinejmenším nepřesných nebo manipulativních informací o Saddámových zbraních hromadného ničení? Nebo že po dvaceti letech spojenci odešli z Afghánistánu a v rámci chaotického a špatně načasovaného odchodu nakonec předali moc rovnou Tálibánu. Stálo to za to?

To, co nás ale aktuálně ohrožuje nejvíc, jsou kybernetické a další hybridní útoky autokratických režimů. „Rusko umí platit lidskými životy a místo tanků mu dnes stačí zavřít kohout,“ říká v podcastu Jan Dobrovský. Polemizuje tím s představami, že Rusko potřebuje západní Evropu jako zákazníka.

Jakou cenu tedy platíme za závislost na ruském plynu? A umíme se bránit v okamžiku, kdy ruská vojska by vstoupila na Ukrajinu? „Situace je jiná než v době anexe Krymu – ukrajinská armáda je lépe vyzbrojená a mnozí spojenci, i když není členem NATO, jsou připraveni jí významně materiálně i finančně pomáhat,“ říká k tomu generál Petr Pavel.

„To, čeho jsme svědky, je globální soupeření o způsob spravování věcí veřejných. Je to soupeření mezi různými formami autokratické vlády a mezi formou demokracie. Čína s Ruskem se velice dobře shodnou na pohledu, že demokracie se přežila, je dekadentní a nemá šanci na další rozvoj. A pokud se nedá uzbrojit a není vůle ji porazit vojensky, že se dá rozložit zevnitř,“ dodává.

Během živého natáčení padaly inspirativní otázky i z publika. Jaký je dnes vývoj v Bosně? Jaký přístup zvolit k Lukašenkově transportování migrantů přes hranice EU do Polska? Mají mít účastníci třetího odboje status veteránů? Kdy nastane čas, aby generál Pavel oficiálně vyhlásil prezidentskou kandidaturu? A už má vybraného kancléře?

Pusťte si celý záznam speciálního dílu podcastu Dobrovský & Šídlo s hostem Petrem Pavlem v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované