Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: O autobusu zvaném Zemák, který jezdil na pivo a becherovku

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Jak pochopili lidé ze severních Čech revoluční změnu v roce 1989? Dozvíme se od novináře Petra Honzejka. A vše, co potřebujete vědět o politickém talentu Miloše Zemana a o komerčním rasismu Miroslava Sládka a jeho politických dědiců.

V červnu 1996 jsme se probudili ze sna a zjistili, že o té zemi nic nevíme - shodují se Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo, autoři podcastu Paměti národa. Volby před 25 lety přinesly šok především pražským liberálům a novinářům. Ukázaly sílu té části společnosti, na kterou se zapomínalo s argumentem, že většina lidí přece dřív nebo později pochopí, že pro ni nastala skvělá doba. Nestalo se.

Už tehdy byla společnost – a nejen v pohraničí – rozdělená. A pro mnoho lidí nebyla svoboda hodnotou sama o sobě, pokud jim nepřinášela lepší život. Nechtěli svobodu, ale německý supermarket. Ten se ale nekonal a místo toho ti lidé často přišli o práci, říká komentátor Petr Honzejk, v polovině 90. let rozhlasový novinář v Ústí nad Labem.

A na volebních mítincích bylo tehdy na co se dívat. Z frustrace přehlížených a zapomenutých lidí se zrodil fenomenální úspěch Miloše Zemana a sociální demokracie. Objel zemi s autobusem Zemák a téměř všude mu lidé viseli na rtech. Předvedl svůj životní výkon a výsledkem byla v podstatě volební remíza s Klausem.

A uspěli i republikáni Miroslava Sládka. Tento vynálezce českého komerčního rasismu k ostré kritice vlády a celé polistopadové doby přidal výroky typu „cikáni budou žít jako my, anebo půjdou“. I tak se dělala politika.

Co s nespokojenou částí společnosti, nevíme dodnes. A přitom frustrace ve společnosti nabývá nových podob. Budou nás víc zaměstnávat generační konflikty nebo úzkost z překotného technologického vývoje? Sebere nám digitalizovaný svět identitu a znejistí nás tak, že nebudeme rozumět ani lidem o pět let mladším? A co by mohly přinést letošní volby bez ohledu na to, jak dopadnou?

S nadhledem, věcně, zasvěceně a s dávkou nezbytné sebeironie budou o tom všem mluvit Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo ve druhém díle podcastu Paměti národa. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Kolegium Paměti národa v době pandemie nemohlo pořádat svá pravidelná setkání, diskuze, besedy a přednášky. A tak vznikl nápad: podcast Dobrovský & Šídlo.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, ve Spotify nebo Apple Podcasts.

Kolegium Paměti národa je volné sdružení přátel, partnerů a donátorů Paměti národa/organizace Post Bellum. Vzniklo, aby propojilo osobnosti českého veřejného, společenského a podnikatelského života, kterým není lhostejný odkaz starších generací. Členy Kolegia Paměti národa spojuje úcta a respekt vůči těm, kdo se postavili totalitním režimům 20. století. Kolegium pořádá desítky různých akcí po celé republice, diskuzních setkání s občany a zájemci o historii a aktuální společenské dění.

Reklama

Související témata:

Doporučované