Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Politika jako řemeslo – lze se ji naučit?

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Kde se u nás po listopadu 1989 vzali první političtí profesionálové? Byli to bývalí disidenti nebo lidé z takzvané šedé zóny? Nakolik uspěli? Co musí skutečný politik umět a čím se liší od marketingových postav, které se dnes často v politice vyskytují?

Jak se rodí politický profesionál? Na to neexistuje jednoduchá odpověď nebo návod. Jisté je, že po listopadu 1989 u nás nebyl politikem téměř nikdo, protože do té doby se u nás provozovala spíš parodie na politiku.

Vybudovat klasické politické strany bylo jedním z velkých úkolů doby, o kterém se paradoxně mnoho nemluvilo. Politickou práci, ať už ve vládě, v parlamentu nebo v obecním zastupitelstvu, se lidé učili postupně, s různou mírou talentu, nasazení, poctivosti i ambicí.

Obecně se dá soudit, že politické řemeslo převzali hlavně lidé z takzvané šedé zóny v čele s Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Při všech výhradách k jejich osobním vlastnostem se ale během několika let v Česku podařila ne úplně samozřejmá věc – vybudovat klasickou politickou levici a pravici. Přesto tato stranická stabilita vydržela jen pár let.

Co se stalo, že od dob poloúřednické vlády Josefa Tošovského z roku 1998 se u nás čím dál víc těšily oblibě nepolitické nebo tzv. úřednické vlády plné odborníků, které často měly na svědomí stejně špatnou politiku jako vlády složené z politických stran? A proč periodicky znovu a znovu vznikají nové politické subjekty, které se za slovo strana stydí a raději se nazývají hnutími? A jak se dnes vybírají do vlády ministři, které nikdo předtím v politice neviděl a do vlády se dostávají jako parašutisté na základě libovůle předsedy vlády?

Budeme si klást otázku, co chceme od politiky jako poctivě dělaného řemesla. Budeme se ptát, co musí skutečný politik umět a čím se liší od marketingových postav, které se dnes často v politice vyskytují. Zeptáme se poslance Marka Bendy, jak reaguje na výtky, že nikdy nedělal nic jiného než politiku. A dostaneme se i k otázce, čím se státník liší od politika.

S nadhledem, věcně, zasvěceně a s dávkou nezbytné sebeironie budou o tom všem mluvit Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo ve dalším díle podcastu Paměti národa. Poslechněte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované