Hlavní obsah

Dobrý párek? Když do něj kousnete, musí vám postříkat kravatu

„Sedm let zpátky jsme šunku nejvyšší jakosti vůbec nedělali, protože jsme ji nedokázali prodat,“ říká Karel Pilčík, šéf MP Krásno.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se pozná kvalitní párek? A je skutečně dobře, když je v něm co největší podíl masa? „Jsou tu párky, které mají 90 procent masa. Zároveň i šunka má 90 procent masa. Je to pak tedy šunka naražená ve skopovém střevě?” ptá se Karel Pilčík, majitel masokombinátu MP Krásno a předseda Českého svazu zpracovatelů masa.

Článek

Sám Pilčík si při představě kvalitního párku vzpomene na svého profesora. „Říkal, že když kousnete do párku, měli byste mít šťávou postříkanou kravatu,” dodává s tím, že u párků je potřeba vyvážit tuk, maso a vodu.

Co největší podíl masa tak úplně žádoucí není. Kvalitní párek by ho ale měl mít kolem 75 až 80 procent masa. Legislativně. „Ano, ta honba za masem je, ale já si myslím, že oprávněné je to u šunek. U párků a klobás až tolik ne,” říká Pilčík.

Kvalita uzenin šla podle něj v posledních letech velmi nahoru. „Sedm až osm let zpět jsme šunku nejvyšší jakosti vůbec nedělali, protože jsme ji nedokázali prodat. Dneska děláme asi pět výrobků nejvyšší jakosti,” říká Pilčík. Tlak na kvalitu je patrný zejména poslední dva roky.

Jaké výrobky se prodávají nejvíce a jak se mění jejich receptura? A máme se bát separátu v uzeninách? Podívejte se ve videu.

Pokračování rozhovoru s Karlem Pilčíkem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované