Hlavní obsah

Dobré vztahy s Ruskem musí být o dohodě, ne o jeho diktátu, píší čtenáři

Foto: Seznam Zprávy

Čtenáři diskutují o vztazích s Ruskem narušených kauzou Vrbětice.

Reklama

Ruský politolog Alexandr Morozov označil v rozhovoru pro Seznam Zprávy českou reakci na ruskou stopu ve vrbětické kauze za odvážnou, Kreml podle něj v Praze ztrácí špionážní uzel. Podobně situaci hodnotí i mnoho čtenářů.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u rozhovoru s ruským politologem Alexandrem Morozovem o aktuálních česko-ruských vztazích.

Čestmír Ludvík: Po desetiletí budovaná rozsáhlá základna špionů v Praze, odkud Rusové operovali po celé Evropě, bude za měsíc zcela rozprášena. V Kremlu musí neskutečně vzteky skřípat zuby. Víc jsme je zasáhnout nemohli. Je to nenahraditelná rána pro plánování jejich operací. Proto jsme teď nepřítel číslo jedna. Nepochybně budeme cílem jejich zaostřené hybridní války, včetně mnohem intenzivnějšího nasazení profesionálních trollů s tisíci falešných účtů na sociálních sítích i v diskuzích.

Martin Pavel: Že se vše změní až po odchodu Putina, je jisté, ale bude to běh na dlouhou trať. Samozřejmě by bylo dobré, aby Rusko mělo dobré vztahy s námi a s EU, ale musí to být dohoda, a ne diktát ze strany Ruska. Ale oni nejsou zatím schopni jinak jednat.

Zdeněk Novák: Toto je velice odvážný člověk, který má přehled a ví, o čem mluví. Bohužel lidé s podobnými názory v Rusku to mají těžké a nemají příliš mnoho šancí se takto veřejně vyjádřit. Pracuji s Rusy denně a vím, že i oni mají od běžných lidí v Rusku názory poněkud odlišné i na Putina. Bohužel opozice je v Rusku stíhána za cokoliv a celkem úspěšně znemožněna za cokoliv.

Zdeno Holeček: Kreml ráznou reakci Česka zjevně nečekal, i proto odpovídá hystericky, až směšně. Nejvíc směšní jsou nyní kremelští trollové a prokremelští amatérští příznivci, kteří se snaží, seč mohou, ale o to víc působí groteskně a hloupě.

Ladislav Jahoda: Je zcela zřejmé, že i v Rusku jsou lidé inteligentní, mající všech pět pohromadě a vidí do politiky Kremlu, politiky agresivní a dobyvačné a v neposlední řadě vražedné, jak známo jest nám i těm normálním Rusům. Není jich nijak zvlášť mnoho, a to tím, že rusácká lživá a nenávistná propaganda funguje v současné době na 200 % oproti dřívějším 100 %. Je jen dobře, že i malá země se dokáže postavit bolševickému „mamutovi“, dávajíc mu najevo, že si nebude dělat vše, co si Kreml zamane.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Mirek Veselý: Rusko by si rádo podmanilo Evropu, ale koho se skutečně obává, je Čína. Komunisti obou zemí pro svou záchranu nastoupili cestu nacionalismu. Nástupem demokracie by přišli o svou moc. Jenomže ruský a čínský nacionalismus není totéž. Jestliže Čína jede dynamicky nahoru podobně jako kdysi nacistické Německo, tak Rusům se makat nechce. Oni spíše slyší na pojem „Velké Rusi“ a Putinovy expanze jim vyhovují.

Viktor Náprstek: Putin trpí mindrákem z Kateřiny Veliké i z toho, že se impérium Stalina a Brežněva rozpadlo a on už svým koloniím neporoučí. Úroveň Ruska upadá, předběhla ho i dříve zaostalá ČLR. Nejsem příznivcem Babišovy vlády, ale tentokrát se zachovala jako představitel suverénního státu. Máme štěstí, že jsme v NATO, Ukrajina svůj slib (vzdát se jaderných zbraní a zůstat mimo vojenské bloky) splnila a už jim tam dupou bagančata ruských okupantů. P. S.: V roce 1993 uznala Ruská federace nezávislou Ukrajinu i s Krymem a Luhanskem.

Reklama

Související témata:
Pavlík Morozov

Doporučované